Aktywne Wpisy
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.

Ponieważ ktoś musi prostować farmazony, to ja z kolei prawilnie przypominam, że:
1. Zdolność dla #kredyt2procent będzie liczona preferencyjnie, ponieważ rata jest niższa.
2. Nie trzeba mieć ani złotówki na wkład własny, ponieważ program jest połączony z programem "Mieszkanie bez wkładu".
Żródło: https://www.gov.pl/web/rozwoj-technologia/bezpieczny-kredyt
3. Nie można posiadać w przeszłości mieszkania, ale można posiadać udział w tym mieszkaniu lub domu nie większy niż 1/2 nabyty w drodze dziedziczenia jeżeli nie zamieszkuje się tam
1. Zdolność dla #kredyt2procent będzie liczona preferencyjnie, ponieważ rata jest niższa.
2. Nie trzeba mieć ani złotówki na wkład własny, ponieważ program jest połączony z programem "Mieszkanie bez wkładu".
Żródło: https://www.gov.pl/web/rozwoj-technologia/bezpieczny-kredyt
3. Nie można posiadać w przeszłości mieszkania, ale można posiadać udział w tym mieszkaniu lub domu nie większy niż 1/2 nabyty w drodze dziedziczenia jeżeli nie zamieszkuje się tam

Tytuł: Java. 97 rzeczy, które powinieneś wiedzieć
Autor: Kevlin Henney, Trisha Gee
Gatunek: informatyka
Ocena: ★★★★☆☆☆☆☆☆
„Java. 97 rzeczy, które powinieneś wiedzieć” jest jak pudełko czekoladek; nigdy nie wiesz, na co trafisz. Jak pudełko czekoladek albo jak bigos, a najbliższy prawdzie będzie chyba bigos, do którego po prostu wrzucono te wszystkie czekoladki z pudełka.
Przyznam, że pomysł na książkę mi się podoba, ale wykonanie mniej. W środku znajdziemy 97 krótkich, dwustronicowych porad (książka ma nieco powyżej 200 stron), które są przedstawione w losowej kolejności, a ze względu na to, że autorów liczymy w dziesiątkach, sam poziom jest też mocno zróżnicowany. Problemy tej książki chciałbym przedstawić za pomocą opisu trzech „pułapek”, z którymi musieli się mierzyć twórcy.
Po pierwsze, poziom zaawansowania. Rozdziały nie są w żaden sposób pogrupowane, dlatego obok siebie znajdziemy zarówno opis podstaw czystego kodu niczym z pierwszych stron książki Wujka Boba, jak i analizę kodu bajtowego JVM. Niezbyt jestem w stanie stwierdzić do kogo kierowana jest ta książka, a tym bardziej nie jestem przekonany, że zawiera porady, które „powinno się wiedzieć”.
Kolejną pułapką jest poziom powiązania z Javą. Znajdziemy tu kilkanaście porad, by zapoznać się z różnymi językami programowania jak Groovy, JavaScript czy Clojure. Dodatkowo jest sporo rozdziałów coachingowych czy okołoprogramistycznych. Może to rzadkość, ale jak sięgam po książkę o Javie, to chciałbym, żeby faktycznie była o Javie, a tutaj proporcje są dosyć mocno zaburzone.
Ostatnia pułapka to poziom szczegółowości. Muszę przyznać, że pod tym względem większość autorów dała radę i raczej opisywała dogłębniej jedno mniejsze zagadnienie, a nie streszczała OOP na dwóch stronach, chociaż i takie przypadki się zdarzały. Mnie najbardziej przypadło do gustu przedstawienie biblioteki do testów architektury ArchUnit oraz wykresu „flame graph” do profilowania wydajności w JVM. Mam jednocześnie świadomość, że właśnie te szczegółowe opisy bibliotek najszybciej się zestarzeją.
Książka (a tym bardziej polskie wydanie) jest nowa, ale nie wydaje mi się, by stała się klasykiem. Jeśli ktoś, niezależnie od swojego poziomu zaawansowania, ma cierpliwość do wyławiania pojedynczych perełek, to może po tę pozycję sięgnąć.
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
#bookmeter #readdev #ksiazki #programowanie #naukaprogramowania #czytajzwykopem