Wpis z mikrobloga

Potrzebuję wsparcia w sprawie włamania na konto Google i kradzieży pieniędzy przez GPay.

16.03.2021:

Ktoś dokonał włamania (logowania) na moje konto Google. Otrzymałem mail od Google ale odczytałem go kilka dni po fakcie (mieliśmy bardzo intensywny okres przed świętami w pracy i nie miałem czasu na usiąść do komputera)

W mojej późniejszej ocenie ktoś utworzył na innym urządzeniu moje konto Google.

19.03.2021:

Dostaję wiadomość z banku o pobraniu ok 1400zł z konta na poczet Google Play. Pomyślałem że aktywowałem płatną subskrypcję jakiejś aplikacji i zeszła płatność. Wszedłem szybko na konto Google w zakładce subskrypcje odkryłem dwie dziwne aplikacje, których nie mam na swoim telefonie. (screen poniżej) "HardSlide" - anulowałem subskrypcję, zgłosiłem aplikację jako podejrzaną. GravityChanger - Anulowałem subskrypcję, zgłosiłem aplikację oraz zawnioskowałem o zwrot pobranych środków (w treści prośby opisałem problem)

Dodatkowo pousuwałem wszystkie metody płatnosci z Google Pay

4.04.2021:

Dostałem odpowiedź od Google:

"After reviewing your claim, we were unable to confirm fraudulent activity in this case, so no refund will be provided by Google at this time. If you would like to pursue the matter further, you can reach out to your financial institution."

Poniżej linki do tych aplikacji w Google Play:

GravityChanger

HardSlide

jak widać.. na kilometr śmierdzi wałkiem ale Google nie widzi problemu.
hilarzocchi - Potrzebuję wsparcia w sprawie włamania na konto Google i kradzieży pien...

źródło: comment_1617836038AqyM6uddAuu5kuZLvhRkyd.jpg

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@hilarzocchi: P------e. Masz karte platnicza podpieta do jakis gownianych appek i sie dziwisz. Kto robi takie rzeczy? Pieniedzy juz na pewno nie odzyskasz, ale bedziesz wiedzial na przyszlosc...
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@0Rhplus: kary podpięte do konta Google przez Google Pay.. Miliony ludzi tak robi.. A plikacje były na innym urządzeniu, na którym ktoś utworzył moje konto Google.. Czego nie rozumiesz?
  • Odpowiedz
@hilarzocchi: Czego Ty nie rozumiesz? GooglePay to jedna z najbardziej dziurawych opcji na rynku. Raj do skubania takich jak Ty. Przykro mi, ze Cie to spotkalo i nie nabijam sie.
  • Odpowiedz
  • 0
@0Rhplus: bardziej mnie martwi to że Google nie widzi problemu z tymi aplikacjami oraz że mając dostęp do bazy logowań itp nie widzi problemu logowań z kilku różnych miejsc w podobnym czasie na różnych urządzeniach
  • Odpowiedz
@hilarzocchi: No ale czym miales zabezpieczony dostep do swoich pieniedzy? Haslem google? No jasne, ze tak. Ktos zlamal haslo i Cie okradl. Proste. Nie chce Cie dobijac. Naprawde przykro mi, ze Cie okradziono. Odciales juz karty od tego konta? Zrob to. Zanim Ci wszystkie pieniadze wyprowadza.
  • Odpowiedz
@hilarzocchi: Bank w Polsce nie widzial problemu, ze moj kolega mieszkajacy w Norwegii, ktory polecial do Egiptu i wrocil do No- nagle wyplacal po 2000 PLN w bankomacie w New York. To sie dzialo 13 lat temu. Pomysl gdzie dzis jestesmy. Nigdy wiecej Mirku, nie podpinaj i nie operuj zwykla platnicza.
  • Odpowiedz
  • 0
@hilarzocchi: Zgłaszałeś już do banku? Poczytaj o procedurze chargebacku. Jak w logach konta googla widać, że ktoś Ci się zalogował to powinni zwrócić, a na przyszłość aktywuj 2factora w koncie Google, podepnij numer albo przez apke Google authenticator
  • Odpowiedz
  • 1
@hilarzocchi: Mam taką samą sytuację. Z tym że u mnie zauważyłem zablokowanie środków na koncie, 1650zł na jakąś gownoapkę. Pierwsze co zrobiłem to telefon do banku, poinformowałem ich o takiej sytuacji, pierwsze co zrobili to unieważnili kartę bo cholera wie gdzie jeszcze może być, założyli reklamację w celu zwrotu środków drugie co powiedzieli to to że mam iść na komisariat i złożyć zawiadomienie o nieautoryzowanym użyciu karty i przesłać ich
  • Odpowiedz
  • 1
@obersturmbaufuhrer: Bank po otrzymaniu zawiadomienia wdrożył swoje procedury, skutkujące tym że dostałem odpowiedź banku z załączoną treścią pisma od Google które stwierdziło że jestem po prostu niezadowolony z aplikacji i chcę odzyskać kasę i oni tak nie działają. Załączyli też pełną historię moich zakupów. Bank umożliwia odwołanie się i z tego skorzystałem, dokładnie opisując w tym momencie co jest nie tak. Otóż w moim przypadku pozostał dodany telefon do konta
  • Odpowiedz
  • 0
@VintageMan: także w takich przypadkach google rżnie głupa i trzeba wszystko przez bank i policję wyjaśniać. Dzięki za odpowiedź. Może komuś poszkodowanemu kiedyś ten post wyskoczy w google i znajdzie szybką odpowiedź, by nie kopać się z koniem (google), a załatwiać to przez bank.
  • Odpowiedz