Wpis z mikrobloga

Cześć Mirki,
Czy jest jakiś sposób żeby obejść autoryzacje NTLM w przeglądarce przy testach automatycznych z selenium?
Testuje system w którym muszę się logować kilka razy (po przejściu do różnych widoków), obecnie używam do tego autoit i radzi sobie całkiem nieźle, ale mam jedną stronę w której mam kilka logować pod rząd i tu już nie zawsze zadziała to w 100%.

Czy są jakieś sposoby na to? Nawet w postaci jakiś pluginów, albo czy da się to obejść jakimiś skryptami?

Dodam jeszcze że przeglądarka do chrome, a testy piszę w pythonie.
#selenium #programowanie #testowanieoprogramowania
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Lagranzjan: Chodzi o logowanie typu Kerberos i Active Directory? Rozwiązania niestety nie znam ale moze jakimś pomysłem bedzie wygenerowanie tokenu użytkownika przez jakieś API. Popytaj swoich dev na backendzie i podziel sie pózniej rozwiązaniem. Powodzonka :)
  • Odpowiedz
@supersucker: tak, to chyba tego typu logowanie

@itakniktniezapamieta: w zasadzie sam muszę się zagłębić jak to działa i z czym to się je ;) nie bardzo wiem jak mógłbym do tego wykorzystać logowanie przez API :/
Muszę rozpoznać temat z tokenami.. chociaż po przegrzebaniu trochę internetu nie znalazłem nic konkretnego co by działało z selenium

@henk: Ogółem to wygląda w ten sposób że driver selenium tworzy
  • Odpowiedz
@itakniktniezapamieta: Tak to okienko
@henk: do pierwszego wejścia tak, ale później wchodząc w dalszą część strony przełączam się między kilkoma iframami które które odwołują się pod inne adresy a to wymaga kolejnego logowania

Hmm w sumie mogę spróbować wywołać url tych iframów podając użytkownika i hasło w url jeszcze przed odwołaniem do głównego url
  • Odpowiedz
@Lagranzjan: może framework którego używasz umie doklejać to za każdym razem jak nie to możesz otwierać urle do tych ifreamów co wołają autha w osobnej karcie i potem klikanie jej w teście właściwym.

Myśląc na szybko i późnym wieczorem może też jakies proxy co zawsze będzie autha doklejać - IDK
  • Odpowiedz