Wpis z mikrobloga

Ja bym się o lasy nie martwił, tym bardziej że to inne kraje biorą z nas przykład

@kograman: ta #!$%@? xD Tymczasem w realnym świecie:
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_20_2152?fbclid=IwAR2k39PsDJ6HBScjtyE7XWeacKS8kkjPBSX9s8vew1HI6TJZuiM3tfz8NWs

oraz walka z europejską strategią bioróżnorodności xDDDD

Te gnoje blokują powstawanie parków narodowych i rezerwatów i tną w najcenniejszych lasach nawet tam gdzie jest to nieopłacalne
@sevenofnine: oczywiście, że tak. Chyba coś koło 1/4 - 1/3 nadleśnictw (już dawno to sprawdzałem, nie pamietam) jest deficytowych, chociaż pewnie część nie trwale. Przecież im zalezy na zachowaniu stołków a nie zysku całej korpo. Co, chcesz mi wciskać paróweczkową ekonomię i to w PAŃSTWOWEJ spółce rządzonej przez antynaukowych szurów? xD Przecież dlatego właśnie rżną nawet w najcenniejszych lasach, nie chcą powołać Turnickiego Parku Narodowego, poszerzyć Białowieskiego, sprzeciwiają się unijnym projektom
@zsokiemowocowym: Sam jesteś szurem xD

Leśnicy stoją w opozycji do naukowców i nauki.
Oczywiście zaraz mi zaczniesz pieprzyć o tym, że wśród leśników też są naukowcy. Ale kto jest większym autorytetem w zakresie ekologii lasu - niezalezni naukowcy zajmujący się funkcjonowaniem ekosystemu lesnego czy leśnicy, u których 1) wystepuje konflikt interesów 2) zajmują się głównie tym jak usprawnić pozyskanie drewna i wydajniej uprawiać las, a nie do końca tym jak ten
kinga Rusin nie jest naukowcem xd

@zsokiemowocowym: #!$%@? typie co ty #!$%@?, jaka kinga rusin xD Czytałeś w życiu chociaż 1 publikację naukową? xD

tak Ci zli lesnicy tak wycinaja , że lasów jest coraz więcej

@zsokiemowocowym: No i własnie udowodniłeś, że masz zerowe pojęcie o problemach ochrony przyrody w Polsce czy Europie. Wylesianie to jest problem w Ameryce Południowej czy Azji, a nie u nas. I w żaden sposób
@szybki_zuk: ekolodzy xd leśnicy kształcą się na państwowych uczelniach, nie mają swoich osobnych uniwersytetów, technolog drewna here i tak czytałem. Czyli jeśli ani nie wylesiaja ani nie tworzą monokultur to co robią źle? Jednocześnie generują dochody i zapewniają drewno dla przemysłu meblowego ktory w Polsce ma dosyć duży udział pkb. Jak w 21 wieku chcesz zachować równowagę pomiędzy rozwojem a przyrodą. Zrezygnować z wycinki i klepać biedę w tak biednym kraju
ekolodzy xd

@zsokiemowocowym: Nie wiem co w tym śmiesznego. Może nie rozumeisz znaczenia tego słowa i wydaje ci się, że chodzi o aktywistów?

leśnicy kształcą się na państwowych uczelniach, nie mają swoich osobnych uniwersytetów, technolog drewna here i tak czytałem.

@zsokiemowocowym: No i co z tego ma wynikać? Ekolodzy też. Za to mają odrębne kierunki na których 1) są kształceni przez innych lesników 2) tak jak pisałem - oni się
technolog drewna here i tak czytałem

@zsokiemowocowym: No to ciekawy jestem jakie publikacje czytałeś, że wydaje ci się, że gospodarka lesna nie wpływa negatywnie na ekosystem leśny i nie jest problemem to, że jej intensywność w Polsce jest tak duża i tak małe obszary są wydzielone w parki narodowe i rezerwaty
@szybki_zuk: W ogóle rozumiem, że te unijne inicjatywy nie są tworzone przez specjalistów tylko są spiskiem mającym zniszczyć potężną polskągospodarkę opartą o wyrąb lasów? xD'

W ogóle idąc taką logiką, że jak jakaś gałąź jest dużym pracodawcą to znaczy, że mamy jej nie reformować albo nie przestawiać się na inne to znaczyłoby że rozwój sięnie opłaca i najlepiej być państwem 3. świata xD
A w LP należy tworzyć jak najwięcej sztucznych