Pomoże ktoś z #linux? Potrzebuję w nginx udostępnić możliwość przeglądania (i pobierania) plików kickstart, które mają rozszerzenie cfg. Mam skonfigurowany alias jak poniżej, ale nie dostaję błąd 403 Forbidden. Co robię źle?
@diogene: Tak, tym razem 403, ale już nie na samym katalogu (bo widzę listę plików), ale po kliknięciu w odnośnik samego pliku. Zaraz spróbuję to co mówisz...
@diogene: Dobra, z uprawnieniami trafiłeś w 10. Zastanawiam się tylko nad jedną rzeczą. Dlaczego na Linuxie jak zrobię curl localhost:8080/kickstart/centos7-ks.cfg to widzę w trybie tekstowym, a jak po linku odnoszę się w windowsie w przeglądarce, to zamiast móc go przeglądać, to przeglądarka z automatu mi go pobiera...
location /kickstart/ {alias /usr/share/nginx/html/kickstart;
types {
autoindex on;
text/plain cfg;
}
}
#nginx
autoindex onma być poza blokiemtypes{}to co zrobiłeś wyśle header
Content-Type: autoindexdla plików z rozszerzeniem.onxd@diogene: Ok, przeniesienie autoindex poza types pomogło, bo widzę zindeksowane pliki z rozszerzeniem cfg, ale nie mogę ich dalej przeglądać ( ͡° ʖ̯ ͡°)
i zobacz czy nie masz include mimetypes (standardowy domyślny plik - też jego byś mógł wyedytować w sumie) poniżej tego
curl localhost:8080/kickstart/centos7-ks.cfgto widzę w trybie tekstowym, a jak po linku odnoszę się w windowsie w przeglądarce, to zamiast móc go przeglądać, to przeglądarka z automatu mi go pobiera...
i zobacz co ci zwróci dla
Content-TypeServer: nginx/1.19.9
Date: Mon, 05 Apr 2021 16:10:44 GMT
Content-Type: text/plain
Content-Length: 1431
Last-Modified: Mon, 05 Apr 2021 14:48:07 GMT