Wpis z mikrobloga

• 7
@Ingenieur xd przyjales równomiernie rozłożony ciężar na stopień, nie uważasz tu więcej sensu ma 100kg na końcu stopnia?+wsp. dynamiczny do tego na poziomie 3 zamiast samego 1.5?.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@MisterDI: filozofię kultury pracy. Każdy robi jak lubi ¯\_(ツ)_/¯. Osobiście mam +3 ochrony przed kurzem za pomocy zaklęcia odkurzacz przemysłowy. Obrażenia są, ale zredukowane.
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@bylembordo: no murarze czasem coś gdzieś usłyszą i potem zmienia trochę ale sens ogólny pozostaje. Wytrzymałość betonu rośnie nieliniowo. Beton to materiał który znamy od starożytnego Rzymu, ale tak na prawdę nie wiemy jeszcze o nim wszystkiego. Beton jest zajebisty. jedna z najlepszych rzeczy które wymyślił człowiek
  • Odpowiedz
  • 0
@Ingenieur: skąd wziąłeś nośność pustaka 5 MPa, czy to nie jest nośność przy obciążeniu od góry, równomiernie rozłożonym na całą jego powierzchnię? To co op robi to jest wykorzystanie tego pustaka tak bardzo niezgodnie z jego przeznaczeniem, że nie możliwe, żeby jakakolwiek specyfikacja podawała takie parametry
  • Odpowiedz
@dlolb: Nie jestem ekspertem od konstrukcji murowych ( projektuje głównie w żelbecie/betonie sprężonym/stali), więc dobrałem z katalogu (nośność pustaka na ściskanie). Pytanie czy to coś zmienia, skoro naprężenia obliczeniowe wynoszą 0,9 MPa. Zresztą jest to statyka na kolanie, mająca rozstrzygnąć dylemat jebnie/nie jebnie, a nie oficjalny dokument:D.
  • Odpowiedz
  • 2
@Ingenieur: no ja z projektowania wymiksowałem się już ładnych parę lat temu, więc też żaden ze mnie ekspert, ale wydaje mi się, że ta nośność to jest właśnie dla obciążenia równomiernego, tutaj gość po pierwsze naruszył całą strukturę tego pustaka, a po drugie ten moment skręcający wewnątrz, będzie powodował nie równomierne obciążenie mocno dociążając krawędzie, które mogą się po prostu wykruszyć. Prawda jest taka, że na kartce moim zdaniem tego
  • Odpowiedz