Wpis z mikrobloga

"kuurła jebnie", co z wami ludzie, to balkony nawet robi się w taki sposób i żaden sie kurde nie urwał (poza tym sprzed chyba około roku) a wy sie sracie o taki schodek (°° co za janusze budownictwa

@Ozzajasz: Mój kolega jak miał robiony balkon to po drugiej stronie ściany była robiona "przeciwwaga".
  • Odpowiedz
BTW, przypomniała mi się anegdota (swoją drogą jeszcze się spotyka przy rozbiórkach takie kwiatki), za czasów słusznie minionych dostęp do stali zbrojeniowej, jak i praktycznie wszystkich innych materiałów (zwłaszcza na wsiach), był po prostu słaby. No ale jakoś sobie trzeba było radzić i dom zbudować, więc w myśl "im więcej stali w betonie tym lepiej" jako "zbrojenie" wrzucano w stropy ramy rowerowe, łańcuchy, garnki, patelnie i co tylko się dało znaleźć niepotrzebnego
  • Odpowiedz
@janznetu Porotherm jest projektowany na ściskanie, a nie na zginanie. A że przestrzenie w cegle są puste, to sprawia, że pękanie ściany będzie uzależnione od wytrzymałości samej wypalonej gliny. Zwłaszcza że im szerszy jest schodek, tym łatwiej o pęknięcie ściany.
  • Odpowiedz
@krytyk1205: Ale proszę nie wyrywać zdań z kontekstu, napisałem o tym przypadku w nawiasie:

to balkony nawet robi się w taki sposób i żaden sie kurde nie urwał (poza tym sprzed chyba około roku)
  • Odpowiedz