Wpis z mikrobloga

#usa #georgefloyd

Ogladam sobie proces Dereka Chauvina i nie jestem w stanie ogarnac jak on nie pojdzie do pierdla. Z drugiej strony Dzordz moze i zmarl z przedawkowania, luz, moze i tak bylo. Ale nie widze jak sie Derekowi moze upiec kleczenie na umierajacym kolesiu przez 9:29 minuty i poprostu olanie tego. Rownie dobrze mogla byc teoretycznie inna sytuacja gdzie ktos umiera na zawal serca w czasie zatrzymania, a policjant to widzi ale mysli sobie "#!$%@? tam, niech zdycha, trza sie bylo nie szarpac". No wydaje mi sie to z deka mocna przesda.
  • 13
Ale nie widze jak sie Derekowi moze upiec kleczenie na umierajacym kolesiu przez

@bajzelwdomu: Skąd do cholery ten policjant mógł wiedzieć, że floyd jest "umierający"? Zdajesz sobie sprawę, ilu dindu odstawia takie cyrki w trakcie zatrzymania? Floyd tak jak jego kumple stawiał opór i tym samym zagrażał innym swoim zachowaniem.

Oni się nigdy nie nauczą, żeby nie stawiać oporu przy zwykłym zatrzymaniu.
@Mr_3nKi_: No to kolego zycze Ci, zebys nigdy na wycieczce do stanow takiego policjanta nie spotkal, co 5 minut po tym jak sie przestales ruszac i oddychac dalej na tobie kleczy. Ja wiem, ze tam pelno dindunafinow jest, ktorzy skrzywiaja opinie takiego policjanta i rozumiem, ze moze sobie myslec "a koles w #!$%@? leci". Ale po 4:45 minutach przestal leciec w #!$%@? a koles dalej sie nie polapal, ze koles sie
@Mirzani: @Mr_3nKi_: tylko, ze juz widze linie obrony - agresywny tlum zmusil Chauvina do stosowania sily koniecznej, nawet jeden koles tam podbijal do tego innego policjanta azjaty. I tak mi sie wydaje, ze sie mu pod tym kontem moze upiec, ze sie bedzie bronic, ze to jest zgodnie z procedura policyjna, nie mogl zostawic Dzordza bo tlum byl agresywny (bo byl), wiec czekal na przyjazd karetki, zapakowali Dzordza do karetki
18+

Zawiera treści 18+

Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.

@Mr_3nKi_: spoko, ja tez bym potulny jak baranek i masz racje, ze duzo jest porzypadkow, gdzie najpierw jest hurr durr, a potem jest ayayauauaua xD ale dalej nie widze, jak w sadzie koles sie obroni mowiac "a inni sie tez szarpali to jak ten przestal oddychac to myslalem, ze w #!$%@? leci i tak umie dlugo powietrze wstrzymac".
@bajzelwdomu: W Dallas policjanci zabili w podobny sposób białego człowieka, odbyła się w tej sprawie nawet rozprawa, która zakończyła się tym, że ci policjanci wrócili do czynnej służby... Także się da, ale bądźmy szczerzy sprawa Chauvina jest ustawiona, niezależnie co przedstawi obrona on i tak zostanie skazany.
@jjnk: ogladam caly czas ten proces (od deski do deski kazda minute) i czuc mocno, ze swiadkowie obrony gryza sie w jezyk i sa nastawieni pod konkretna narracje. Na razie nie widze, zeby obronca ich dobrze rozbrajal. Np babka, ktora jest dispatcherem na pytanie oskarzenia, czy normalne jest dzwonic do sierzanta (zadzwonila do "dzielnicoweg" widzac na CCTV, ze cos tam sie dzieje podczas zatrzymania) zaczela mowic "multipl..." i sie ugryzla w
Chociaz jak dalej o tym mysle, to pasuje do strategii "oblezonej twierdzy". Ze wg obrony, tlum i sytuacja byla tak niespotykana, ze podczas stresu i tego jak sie Dzordz wyrywal, musieli zastosowac sile i nie schodzili z niego (bo we 3 kleczeli), bo sie bali o sytuacje. Jakby zchallengowal ta dispatcherke to byl podkopywal swoj argument, ze sytuacja byla tak nieslychana, ze musieli "zabezpieczac sytuacje".