Wpis z mikrobloga

Mam dwa pytania w apropo linuxa.

Jak w terminalu tty1 uruchomić polecenie, przez ssh ale tak jakbym to zrobił w tty1?
komenda > /dev/tty1 nie działa.

Jest jakiś serwer do filmów działający jak mpd? To znaczy, mpd to odtwarzacz muzyki którym można sterować przez internet
#linux #raspberrypi
  • 9
Jak w terminalu tty1 uruchomić polecenie, przez ssh ale tak jakbym to zrobił w tty1?

komenda > /dev/tty1 nie działa.

@K-S-: odpal na tym tty1 sesję screena, np. komendą

screen -S sesja
podłącz się przez ssh i po zalogowaniu podepnij się pod tą sesję screena w trybie współdzielonym:

screen -xS sesja
odpal na tym tty1 sesję screena, np. komendą

screen -S sesja

podłącz się przez ssh i po zalogowaniu podepnij się pod tą sesję screena w trybie współdzielonym:

screen -xS sesja

@pyzdek: Tak to wiem że działa :) a co jak chcę sobie odpalić na telewizorze podgląd z parametrów serwera i akurat nie chcę mi się wstawać ;) ba tam nawet klawiatury nie mam :)

to mpv zaczynam testować
@K-S-: screena lub tmuxa musisz najpierw uruchomić na tym tty,
na który chcesz wysyłać komendy, wtedy screen/tmux tam wykona to w panelu i output się pokaże.
W sumie myślałem, że chcesz wykonywać komendy na tty, a ty tylko chcesz wysyłać output. :)

Poza tym, ty chcesz na wyświetlać rzeczy na tty bez X-ów?
@malposzczur_z_sumatry: No właśnie chcę komendy po to by odpalić X i w nich włączyć odtwarzacz ale taki bym mógł nim sterować zdalnie :)

zauważyłem że polecenie DISPLAY=:0.0 startx uruchamia X, a po startx mogę wpisać nazwę programu, coś czuje że już blisko. Z tym że jak dotąd wszystko co może odtwarzać filmy się wywala.