Wpis z mikrobloga

Czy ktoś ma możliwości zapytać się Elona co będzie robić po 2025 jak już posadzi ludzi na marsa? (np. budowa statku na orbicie)
#spacex
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MrNeko: pierwsza załogowa misja na marsa najszybciej w 2026r a po tej dacie i tak jest pełno do robienia rozpoczęcie budowy samowystarczalnej bazy marsjańskiej to chyba jest jeden z głównych celów do realizacji w dalszej perspektywie a to potrwa już wiele wiele lat
  • Odpowiedz
Czy ktoś ma możliwości zapytać się Elona co będzie robić po 2025 jak już posadzi ludzi na marsa?

@MrNeko: To co zwykle, będzie najbogatszym człowiekiem ;-) ale nie tylko na Ziemi ale również na Marsie...

Kilka razy mówił, że chciałby umrzeć na Marsie - w sensie nie przy lądowaniu ;-) ale ze starości.

Zostanie królem na Marsie i będzie kontynuował rozwój ludzkości nieskrępowany ziemską pruderią i ograniczeniami.
  • Odpowiedz
Czy ktoś ma możliwości zapytać się Elona co będzie robić po 2025 jak już posadzi ludzi na marsa? (np. budowa statku na orbicie)

@MrNeko: IMHO jak już będzie się kręcić regularny transport na Marsa to Musk zaatakuje problem elektrycznego, pasażerskiego samolotu naddźwiękowego. Mówi o tym od lat i od lat twierdzi, że nie ma czasu się tym zająć, a ma w głowie projekty – a skoro ma w głowie projekty,
  • Odpowiedz
2024 załogowe

@MrNeko: Nierealistyczne. Udana misja Mars Cargo w 2024 to byłby sukces o bezprecedensowej spektakularności w całej domenie przedsiębiorczości. 2028 Mars Crew jest bardziej prawdopodobna niż nieprawdopodobna, patrząc na obecne tempo rozwoju Starshipa, lecz 2030 to też byłoby znacznie wcześniej niż w obecnych planach NASA. Inna rzecz, że udana Mars Cargo momentalnie zmieni paradygmat NASA co do lotów załogowych i oczekiwałbym, że NASA przesunie wtedy budżet swojej misji na
  • Odpowiedz
@MrNeko: to jest mocno orientacyjna data i chyba nie potwierdzona nawet przez samego Elona żeby osiągnąć orbitę najpierw trzeba przeprowadzić udane testy BN1 i BN2 przede wszystkim wybudować prawie od 0 140 metrową wieże startową (dopiero pare dni temu wyszła z ziemi ) oraz przeprowadzić udane testy prototypów SN 15 16 i prawdopodobnie 17 a osiągnięcie samej orbity to i tak jest mały kroczek z wielu kroków jakie trzeba wykonać
  • Odpowiedz
@MrNeko: Najbardziej optymalny scenariusz wygląda tak:

orbita w 2021
tankowanie na orbicie w 2022
lot testowy na Marsa (uzależniony od sukcesu tankowania) – 2022-2023
misja Mars Cargo (różniąca się od lotu testowego tym, że leci wiele statków z drogim ładunkiem, do tego czasu musi być też wybrane miejsce bazy)
  • Odpowiedz
to jest mocno orientacyjna data i chyba nie potwierdzona nawet przez samego Elona żeby osiągnąć orbitę najpierw trzeba przeprowadzić udane testy BN1 i BN2 przede wszystkim wybudować prawie od 0 140 metrową wieże startową (dopiero pare dni temu wyszła z ziemi ) oraz przeprowadzić udane testy prototypów SN 15 16 i prawdopodobnie 17 a osiągnięcie samej orbity to i tak jest mały kroczek z wielu kroków jakie trzeba wykonać aby udac się
  • Odpowiedz
@texas-holdem: czytałem o tym i zanim do tego dojdzie jeszcze całe mnóstwo prototypów przed nami więc właśnie lipiec wydaje mi się bardzo mało prawdopodobny bardziej bym celował w końcówkę sierpnia i to pod warunkiem ze nie bedzie żadnych wiekszych problemów podczas wcześniejszych testów
  • Odpowiedz
@texas-holdem: zgadzam się z tym i mam nadzieję że się powiedzie trzymam mocno kciuki za cały projekt bo to jest coś na co cała ludzkość czeka jestem z rocznika 90 od lat wyczekiwałem aż coś się ruszy w kwestii lotu na księżyc czy na marsa cały czas tylko były głosy ze nie ma sensu nie ma jak dolecieć za drogo może za kilkanascie lat i wreszcie się doczekałem jest ogromna
  • Odpowiedz