Wpis z mikrobloga

Ok, to moja pierwsza mozaika, składa się z 30 elementów ( ͡º ͜ʖ͡º) jeśli chodzi o efekt końcowy to szału nie ma, nie umiem jeszcze w odpowiednią ekspozycję/gain, miejscami trochę nieostro, w kilku małych fragmentach zabrakło materiału i musiałem użyć automatycznego wypełnienia... ale to i tak chyba najlepsze co do tej pory zrobiłem, a frajda niesamowita

uwaga, duży rozmiar zdjęcia

#astrofotografia #astrofoto #astronomia #ksiezyc #kosmos #mojezdjecie
RezolutnyPasikonik - Ok, to moja pierwsza mozaika, składa się z 30 elementów ( ͡º ͜ʖ͡...

źródło: comment_1616872284StM15IZPAJNpQ0mcZcK99w.jpg

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
@zdjeciegipsu:

jeśli chodzi o sprzęt to
teleskop MAK 127 na eq3-2 z napędem w 1 osi + kamerka ASI120MC-S. Bez żadnych dodatkowych filtrów.

Samo wykonanie:

1. Ustawiłem teleskop na pierwszy fragment Księżyca, ustawiłem ostrość teleskopu "na oko", ustawiłem parametry w kamerce (gain 4, ekspozycja 42ms) i nagrałem pierwszy 100 sekundowy klip AVI (ok. 1000 klatek). Następnie przesuwałem teleskop na kolejne fragmenty Księżyca (robiąc małe zakładki) i nagrywałem kolejne klipy. Po pierwszych
  • Odpowiedz
@D1xoxoxo: nigdy nie zajmowałem się fotografią nawet taką zwykłą dlatego byłem zadowolony, że w ogóle udało mi się z tych małych fragmentów skleić takie jedno duże zdjęcie ale im dłużej na to patrzę tym bardziej mnie te prześwietlone elementy rażą i planuję zrobić jeszcze jedną fotkę w najbliższym czasie z mniejszą ekspozycją bo nie daje mi to spokoju :)
  • Odpowiedz
@RezolutnyPasikonik: ah znam to z autopsji, ja wiele swoich zdjęć poprawiłem po ponad miesiącu od jego zrobienia i przerobienia. Często z podniecenia nie widziałem głupich błędów albo nawet i dziwnych skaz np. po paprochu na szkle. Nie musisz robić kolejnego zdjęcia. Pobaw się suwaczkami w lr ()
  • Odpowiedz