Aktywne Wpisy
xyperxyper +51
Pokolenie Z a rekrutacja: jak ma być dobrze?
Od jakiegoś czasu mam coraz większy problem z zatrudnieniem inżynierów z pokolenia Z firmie. Zaczyna się od tego, że osoby te wysyłają CV, po czym... znikają. Nie kontynuują kontaktu, nie interesują się szczegółami pracy, wynagrodzeniem, ani wymaganiami.
Zdarza się też, że kiedy w końcu zapraszam kandydata na rozmowę, nagle pojawiają się prośby o telekonferencję, bo przyjechanie na spotkanie staje się "problemem". Zastanawiam się, gdzie podziała się odpowiedzialność i szacunek do człowieka, mój czas też kosztuje. Czy naprawdę tak trudno poświęcić czas na spotkanie w firmie gdzie potencjalnie będzie ktoś spędzać 30% swojego życia? Pomijam fakt, że ktoś 5l temu skończył liceum, nie ma żadnego kursu, szkoły, szkolenia itp. zmienia pracę co 3 miesiące, nie ma doświadczenia, a aplikuje do pracy z zakresem zarobków jak na Dyrektora...
Mam
Od jakiegoś czasu mam coraz większy problem z zatrudnieniem inżynierów z pokolenia Z firmie. Zaczyna się od tego, że osoby te wysyłają CV, po czym... znikają. Nie kontynuują kontaktu, nie interesują się szczegółami pracy, wynagrodzeniem, ani wymaganiami.
Zdarza się też, że kiedy w końcu zapraszam kandydata na rozmowę, nagle pojawiają się prośby o telekonferencję, bo przyjechanie na spotkanie staje się "problemem". Zastanawiam się, gdzie podziała się odpowiedzialność i szacunek do człowieka, mój czas też kosztuje. Czy naprawdę tak trudno poświęcić czas na spotkanie w firmie gdzie potencjalnie będzie ktoś spędzać 30% swojego życia? Pomijam fakt, że ktoś 5l temu skończył liceum, nie ma żadnego kursu, szkoły, szkolenia itp. zmienia pracę co 3 miesiące, nie ma doświadczenia, a aplikuje do pracy z zakresem zarobków jak na Dyrektora...
Mam
Konkretnyknur +65
Jestem w Kanadzie i zaczyna mi się tu podobać 😃
1. Jak korzysta się z scihub? Gdzieś widziałam, że wkleja się linki, ale jakie?
Np link ze strony wydawnictwa z tą książką?
2. Na lib gen weszłam ale w sumie okrojone źródła tam znalazłam albo nie umiem tam szukać xd
3. Research gate, weszłam, wpisałam interesujące zagadnienia i ok, wyskoczyły mi książki ale niekoniecznie widzę gdzie pobrać i czy jest ta strona jest darmowa? Weszłam w założenie konta i na samym początku widziałam że chcą dane uczelni ale można pominąć, ale też później Institution email, czyli uczelniany czy jak? Nie czaję tego etapu rejestracji.
No i ostatnie, czy są jeszcze jakieś spoko stronki do szukania książek? Bardziej po polsku chociaż angielskie też mogą być. Korzystam z google schoolar, z-library bodajże, ale dalej by mi się jeszcze coś przydało.
#studbaza #magisterka
Na reaserch gate to zależy, czy naukowiec wrzucił. Czasem się da, czasem nie.