Wpis z mikrobloga

#budujzwykopem

Przygotowuję podłoże pod garaż blaszany 4x5m
Podłoże będzie wykonane z kostki brukowej 8cm

Zastanawiam się w jaki sposób przygotować 8 punktów podparacia. Czy wystarczą tutaj bloczki betonowe do których będzie można przykręcić konstrukcję?

Jak byście to zrobili u siebie? Garaż ma stać na działce już docelowo.
Emil_L - #budujzwykopem

Przygotowuję podłoże pod garaż blaszany 4x5m
Podłoże będz...

źródło: comment_1616744825fQVA6gXfVYZQwG635448mr.jpg

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czy wystarczą tutaj bloczki betonowe

@Emil_L: też tak myślałem, że to powinno być ok (jak montowałem blaszaka 2x3). Ekipa, która go składała u mnie użyła jednak 6 albo 8 stalowych kotew (około 1-1.2m) wbijanych w ziemię. Powiedzieli, że same bloczki i przykręcenie to może być mało.
  • Odpowiedz
@Emil_L: powinny być bloczki żeby równo stało i kotwy do ziemi też w sumie, mnie blaszak stoi na 6 bloczkach wymurowanych i jest tylko do nich przytwierdzony na kątowniki. Do tej pory stoi cały ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@Emil_L ja dawałem pod blaszak 6 sztuk takich krawężników najazdowych jak do kostki. Myślę że ważą na spokojnie po 50kg każdy. Zakotwione i od 3 lat blaszak nawet nie drgnie.
  • Odpowiedz
ja kupiłem szalunek kartonowy fi 300 mm wykopałem na głębokość przemarzania gruntu ( mieszkam małopolska 120 cm ) kotwy + beton i stary mam święty spokój usunąć w razie czego też nie będzie problemu a mam święty spokój a koszt całości 200-300 zł
@Emil_L:
  • Odpowiedz
@spacja_enter: no właśnie garaż zachował się jak walec wyobracało nim przez cały ogród i zatrzymał się na ogrodzeniu 3 sąsiada straty to ogrodzenie 3 sąsiada nie interesowałem się ile musiał mu zapłacić :) , a ogród trochę zniszczyło jeśli chodzi o sam blaszak to pogięło tylko wrota i odpadły postawił go na miejscu , tylko z nowymi wrotami @Emil_L: taki blaszak jak z fotografii pewnie z piątala kosztuje
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Emil_L: Ja altanę będę stawił i zrobiłem już obrzeże pod kostkę i wypuściłem w każdym rogu kielichy pod belki, które to zakotwiłem do właśnie bloczków betonowych
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Emil_L: ja robię fundamenty pod wszystko z takich właśnie bloczków. Zalewając wypuść sobie z betonu kawał płaskownika do przykręcenia i będzie stało.
  • Odpowiedz