Wpis z mikrobloga

Siema. Chciałbym sobie uruchomić platforme do gier retro. Retro mam na myśli te wszystkie gry, które już nie działają na Win7 w góre ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Niektóre gry ostatnio chciałem odpalić na W10 i lipa.
Myśle, że laptop byłby najlepszym rozwiązaniem z racji mobilności i dostępności miejsca w domu.
Za czym się rozglądać? Jakieś konkretne podzespoły? Grafika? Procesor? Z chęcią pograłbym w stare gierki ale nawet nie mam jak ich odpalić. A taki Codename Outbreak kusi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Pomóżcie. Dałbym nawet za takiego laptoka pare stówek jeśli to by sprawiło, ze mógłbym bez spiny odpalać stare gry bez straty FPSów czy grania na minimalnych
#staregry #gry #retrogaming #retrocomputing #komputery #laptopy
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wookash071: no nie bardzo. Duża część gier z II połowy lat 90 wymaga akceleratorów 3D, a lapki w tamtym czasie tego akurat nie miały. Musisz tez określić, jakie gry konkretne, a raczej z jakiego okresu, bo NIE DA SIĘ mieć komputera do wszystkich starych gier. Albo będzie za nowy, albo za stary.
  • Odpowiedz
@OSH1980: No ja to najchętniej tak od 98/2000 w góre chce grać. Raczej starsze gry mnie nie interesuja(poza tym sporą część ograłem lata temu na DosBox chociażby i częściowo na Amidze 1200, ale to już dobre 15 lat temu.

@visionsense: Dosbox mi nie chce wspołpracować na W10. Na każdej możliwej grze wywala błąd. A poza tym nie obsługuje gier wydanych po 2000 roku, jak chociażby Global Operations w
  • Odpowiedz
@Wookash071: Optymalny był by sprzęt z Pentiumem M (mobilny P4 też od biedy może być jeśli inne komponenty pasują), proporcje obrazu najlepiej 4:3, dla 3D karta graficzna ATI 9000 lub Nvidia GeForce Go 2 (mobilne S3, Tridenty, Neomagic miały problemy z 3D). Dobrze gdyby karta dzwiękowa obsługiwała systemowego dosboxa (tzn. gry dosowe działały z dzwiękiem pod Windowsem) w tej epoce 98% sprzętów posiadało kodek AC97 działający tylko pod Windowsem i
  • Odpowiedz
@detalite: No właśnie myśle, że optymalnie byłby sprzęt z Win XP. Pamiętam, że dużo dużo gier działało lata temu na XP bez problemu, z pełnym dźwiękiem itd. Błyszczącą matryce da się przeżyć. To czegoś takiego poszukam. Core 2 Duo ma jakieś znaczenie który model? Czy to w sumie bez znaczenia?
  • Odpowiedz
@Wookash071: Nie powinno mieć znaczenia C2D pojawiły się w 2006 czyli przed premierą Visty, więc w zasadzie każdy procesor tej generacji powinien być wydajniejszy od desktopowego P4. Większy problem będzie z grafiką bo w tej generacji producenci częściej sięgali po rozwiązania Intela. Ma to swoje plusy bo te grafiki rzadko padały, ale z drugiej strony nie maiły wydajności kart dedykowanych. Chociaż późniejsze generacje były dobre do gier z przełomu wieków.
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Vigo_Von_Homburg_Deutschendorf: pcem jest zajebisty ale pod warunkiem że masz mocnego wielojajowego proca. Takiego przynajmniej z high-endowego gamingowego pc. Mój i5 4460 (tak wiem to już antyk ale do dzisiaj włącznie daje radę ze wszystkim co robię daily, nawet gierkami) niby daje radę odpalić windowsa 98 ale emulacja na nim czegoś ambitniejszego raczej odpada

@Arachnos83: wirtualne maszyny mają to do siebie że nie wszystko na nich działa jak powinno.
  • Odpowiedz