Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k

Mireczki, przeglądam czasem grupki w stylu programowanie dla początkujących, pierwsze kroki w IT itp. i zastanawiam się dlaczego wszyscy na siłę upychają CV na jedną stronę? Jak ja szukałem pierwszej pracy zamierzchłe czasy temu, to z opisem projektów, technologii itd. zajęło mi to ok 2.5 strony. Teraz wszystko jest mega ściśnięte i lakoniczne. O co biega? :P
  • 11
@hustle: Jesteś pracownikiem działu HR(dumnie brzmi). Dostajesz 1k CV do sprawdzenia. Nie ma czasu na przeglądanie wszystkiego dokładnie. Jeśli pierwsza strona nie przyciągnie rekrutera, to nie spojrzy na drugą. Jeśli pierwsza przyciągnie, to nie ma konieczności, aby spojrzał na drugą.
Liczą się słowa klucze, a zweryfikować umiejętności można podczas półgodzinnej rozmowy z kimś techniczny. Pogadać o ostatnich projektach, jak pracuje, czego używa do testów potencjalny pracownik. CV na więcej niż stronę
@hustle: Jw. CV to ma być skrót, opowiedzieć o pracy czy projekcie można zawsze na rozmowie jak będzie potrzeba. Ja jestem dopiero na początku 2 strony, o każdym stanowisku po prostu skrótowe 3 linijki i tyle.
@gaily: to tak, ale mowa o stanowiskach juniorskich/entry ;p inaczej wygląda rekrutacja na mida/seniora, a inne fikołki na juniora trzeba robić z tego co widzę
@hustle: No to imo dalej na entry level bym skrótowo wrzucił technologie i ew. projekty, nikt nie będzie się wczytywać przy eliminacji z stosu cevałek.
@lojawyk @hustle Nie tylko pracownicy HR przeglądają CV - inżynier który ma mieć z tobą rozmowę techniczną czy przełożony - również. A z doświadczenia mogę potwierdzić że nagminnie ludzie wpisują: bzdury, archaiczne technologie, rzeczy których potem nie potrafią obronić w żadnym stopniu, okraszone jeszcze błędami. Też kiedyś miałem CV na dwie / trzy strony, bo myślałem że to fajnie że wymienię na jednej stronie wybrane "projekt/za co odpowiadałem/jakie technologie". Nie pamiętam by