Aktywne Wpisy
noipmezc +16
Kochani, #!$%@? ostatnio lipe. Przyszedlem do domu troche podpity i glodny. Znalazlem w loduwce serek pic rel sprawdzam date no i sie zgadza tylko że nie bo #!$%@? pomylilem rok XD (nie pytajcie skad sie taki stary znalazl w loduwce). No i zjadlem se z nim 5 kanapek. W smaku byl w miare ok, jedynie pomyślałem że kiedyś był lepszy. Żadnych dolegliwości nie doświadczyłem.
Kopytnik_1 +5
Wstawiłem swój pierwszy cydr, 15 litrów soku tłoczonego. Po zlaniu wszystkiego do fermentora zaszczepiłem drożdżami US-05, bo takie akurat na stanie miałem, dzisiaj ładnie sobie zapierdzielają. Sok jest mętny i z doświadczenia wiem, że te drożdże odfermentują do 2blg, z czego początkowe było 12,5blg.
Pytania, które się nasuwają:
1. Ile powinna trwać fermentacja? Co z podziałem na burzliwą i cichą?
2. Jak klarować? Dekantacja i cold crash starczy?
3. Gdyby się okazało, że będzie mocno odfermentowany to czym go dosłodzić? Ksylitol / stewia?
#cydr #cydrdomowy
1. Burzliwa trwa krótko, potem sobie niech stoi
Ja nie ruszałem przez miesiąc ponad, nie przestrasz się jak po dwóch dniach przestanie bulkać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
2. Był taki miras tutaj co zlewa i odstawia na dłuuugi czas i wychodził mu pięknie wyklarowany aczkolwiek np. ja w ogóle nie klaruję - nie przeszkadza mi to, a przynajmniej widać że nie podrabiany ( ͡° ͜