Wpis z mikrobloga

Elo.
Wstawiłem swój pierwszy cydr, 15 litrów soku tłoczonego. Po zlaniu wszystkiego do fermentora zaszczepiłem drożdżami US-05, bo takie akurat na stanie miałem, dzisiaj ładnie sobie zapierdzielają. Sok jest mętny i z doświadczenia wiem, że te drożdże odfermentują do 2blg, z czego początkowe było 12,5blg.
Pytania, które się nasuwają:
1. Ile powinna trwać fermentacja? Co z podziałem na burzliwą i cichą?
2. Jak klarować? Dekantacja i cold crash starczy?
3. Gdyby się okazało, że będzie mocno odfermentowany to czym go dosłodzić? Ksylitol / stewia?

#cydr #cydrdomowy
  • 5
@wariacikzciebie:
1. Burzliwa trwa krótko, potem sobie niech stoi
Ja nie ruszałem przez miesiąc ponad, nie przestrasz się jak po dwóch dniach przestanie bulkać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
2. Był taki miras tutaj co zlewa i odstawia na dłuuugi czas i wychodził mu pięknie wyklarowany aczkolwiek np. ja w ogóle nie klaruję - nie przeszkadza mi to, a przynajmniej widać że nie podrabiany ( ͡° ͜