Wpis z mikrobloga

@Bounty: :

i rozwiązaniem tego jest kolektywizacja gospodarki? Dzieje się tak, ponieważ istnieją regiony, w których właśnie kiedyś istniały PGR-y a teraz nie ma w ich miejsce prywatnych spółek. Bieda w tych regionach to wina komuchów.

Bez chochołów proszę, to raz - nie mówiłem nigdzie o rozwiązaniu problemu w postaci kolektywizacji. Po drugie - III RP mamy od 30 lat już, prawie tyle co PRL. 30 lat to ogromny okres - zwalanie tego na okres "PRL" jest absolutnie dziecinne i
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Bounty:

>Obawiam się jednak, że część waszego tagu ma trochę za dużo wspólnego z PiSem, co wczoraj udowodnił @screenshot

Przecież to jest troll który zrobił multi zaraz po tym, jak oryginał spadł z rowerka po inbie z podatkiem cukrowym
  • Odpowiedz
@Bounty:

Bieda w tych regionach to wina komuchów.

Wina komuchów że Balcerowicz sprywatyzował xD. To w takim razie nie wina komuchów, tylko II RP, bo ona była jeszcze wcześniej.
  • Odpowiedz
Kosztem pracowników, kosztem środowiska

@Koliat: po tym co #!$%@?ł boeing, dodałbym jeszcze kosztem życia użytkowników

PGR-y a teraz nie ma w ich miejsce prywatnych spółek.

@Bounty w czasie transformacji gospodarczej 30% PGRów w Polsce było rentowne, a na początku lat 90 większość z nich kończyła rok ze zyskiem, ale dla neoliberalnych ekonomistów ustrój jest ważniejszy niż człowieczeństwo, więc z powodu ich decyzji, z dnia na dzień, prawie 400 tysięcy
  • Odpowiedz
@Koliat: ja myslalem ze kapitalizm do wolnosc do gromadzenia i tworzenia dobr. Jesli kiedys dla nauki zrobilem maszyne do produkcji skarpetek tzn ze jestem juz wlascicielem i obrzydliwym kapitalista xD?
  • Odpowiedz
@progressive: Kapitalizm to system ekonomiczny zakładający istnienie własności prywatnej środków produkcji. Własność prywatna to taki rodzaj własności, którą wykorzystujesz w celu uzyskiwania przychodu. Inny rodzaj własności to własność osobista, czyli własność której używasz na co dzień do realizacji potrzeb życiowych.
Jeśli zrobiłeś fabrykę skarpetek dla nauki to nie jest to środek produkcji.
Jeśli czerpałbyś z tego zyski, staje się to środkiem produkcji.
Jeśli osobiście zbudowałeś fabrykę która działa bezobsługowo, posiadasz
  • Odpowiedz