Wpis z mikrobloga

@Koliat: Generalnie bawi mnie zamordystyczna konfederacja, ale niewiele mniej bawi mnie chcec odebrania prywatnej własności xD to jest wręcz coś czego nie umiem sobie wyobrazić
  • Odpowiedz
@Bounty: Generalnie bawi mnie zamordystyczna monarchia, ale niewiele mniej bawi mnie chcec odebrania chłopów pańszczyźnianych xD to jest wręcz coś czego nie umiem sobie wyobrazić
  • Odpowiedz
@Formbi: ? Przecież ja popieram demokratyczny ustrój państwa i szeroką wolność jednostki. Słaby wyszedł ci ten sarkazm. Za to ty popierasz odbieranie ludziom ich prywatnej własności, żeby ktoś nie miał przypadkiem więcej od ciebie. Jak znajdę ładniejszą żonę to też będziesz chciał kolektywizacji żebyś nie miał gorzej przylądkiem?
  • Odpowiedz
@Bounty: Antykapitalizm to nie tylko radykalna rewolucja socjalistyczna która chciałaby rozwalić własność prywatną. Merytorycznie - łap mój wpis https://www.wykop.pl/wpis/55901229/jak-moze-wygladac-antykapitalizm-w-xxi-wieku-gdy-n/ - tam mniej więcej opisane na czym ten antykapitalizm polega. Jeśli przekreślasz wszystkie te scenariusze to przynajmniej zrozum na czym one polegają, bo to co wstawiłeś merytoryczną dyskusją absolutnie nie jest
  • Odpowiedz
@Formbi: na litość boską, odbieranie ludziom ich własności to nie jest lepszy system. Podaj mi przykład komunistycznego państwa, gdzie ludzie żyją w dobrobycie. Zazwyczaj kończy się to ludobójstwem
@Koliat: przeczytałem, wciąż gardzę komunizmem. Z soc-demem nie zgadzam się ideologicznie, aczkolwiek akceptuję jako wolnościową ideę. Obawiam się jednak, że część waszego tagu ma trochę za dużo wspólnego z PiSem, co wczoraj udowodnił @screenshot
  • Odpowiedz
cała firma jest już moja?

@Bounty: Oczywiście! #!$%@?, muszę dziś pogadać z manago bo tez dziś używałem lapka I nawet nacisnąłem Enter ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Bounty: Ależ możesz sobie gardzić, komunizm jest skrajną odmianą antykapitalizmu, screenshot czasem coś półtrollerskiego doda, ale bycie "sceptycznym wobec kapitalizmu" nie oznacza od razu bycia komunistą. To jest właściwie bardzo wąska grupa wśród stałych bywalców tagu. Oprócz Formbiego to chyba nie wiem kto jeszcze, reszta z platyną chyba ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@CojonesComoMelones: Miras, mój szef jest moim kumplem z pracy, mamy podpisaną umowę, w której ja zobowiązałem się wykonywać pewne pracę w zamian za określoną kwotę pieniędzy. Jeśli mi się nie będzie podobało to pójdę sobie do innej pracy. Jego firma mi się nie należy, bo to on ją założył i rozwinął. Proste, prawda?
  • Odpowiedz
@Bounty: Fajnie że masz komfort. Jednak wiesz że wokół Ciebie istnieją ludzie, którzy tego komfortu nie mają. Alternatywą dla Janusza z minimalną jest drugi Janusz z minimalną. Ogromna większość ludzi tego komfortu po prostu nie ma, i często nie z własnej winy. Co więcej, drobne firmy kilkunastoosobowe/kilkudziesięcioosobowe nie są tak problematyczne jak międzynarodowe gigantyczne korporacje wyrosłe z kapitalizmu, obliczone na produkcję w krajach trzeciego świata, których jedyne źródło istnienia na
  • Odpowiedz
Alternatywą dla Janusza z minimalną jest drugi Janusz z minimalną

@Koliat: i rozwiązaniem tego jest kolektywizacja gospodarki? Dzieje się tak, ponieważ istnieją regiony, w których właśnie kiedyś istniały PGR-y a teraz nie ma w ich miejsce prywatnych spółek. Bieda w tych regionach to wina komuchów. > gigantyczne korporacje wyrosłe z kapitalizmu, obliczone na produkcję w krajach trzeciego świata, których jedyne źródło istnienia na rynku opiera się na tanim produkcie produkowanym
  • Odpowiedz