Wpis z mikrobloga

Mirki od #arduino
mam za sobą odpalenie robiąc to "krok po kroku" ambilight i sterowania silnikiem krokowym.

ALe to dla mnie za mało. Gdzie poczytać/nauczyć się poprawnych i skutecznych (!) podstaw programowania Arduino ( i ew ESP32/8266). To zdaje się głownie jakaś odmiana C++ ?
Nie planuję zostać zawodowym programistą, czasu nie mam dużo (dobijam 60-tki). Ostatnie co pisałem bardziej zaawansowanego, to programy w assemblerze w okolicach 1986 roku... Na dziś z programowania nie znam NIC aktualnego. Chce oprogramować/osprzętować czujki, może potem jako wifi, trochę podstawowej logiki, displaye, przyciski. O ile ze sprzętem to jakoś to chyba ogarnę, to z softem muszę się uczyć. Jakieś tutoriale, manuale etc? Pomóżcie dziadkowi :)
  • 6
@hitherto: Forbota znam. Angielski spoko, od 15 lat mieszkam w Irlandii, robiłem tu parę lat temu certyfikację CISCO, więc raczej z dokumentacją nie mam problemów. Kwestia podrzucenia "dobrych" stron, by nie wywarzać otwartych drzwi. Odpowiedzi w necie jest tak dużo, że "Google zaciemnia problem, a nie pomaga". Wykop jest lepszy i dużo bardziej "ludzki" :)
@bialy100k arduino to c++, polecam serię c++ thecherno na YouTube - to nie tylko najlepszy tutorial z tego języka, ale najlepszy kurs związany z programowaniem jaki kiedykolwiek widziałem. Ten dzieciak odwala zajebistą robotę.

Jeśli będzie za trudny na początek - to codebeauty też na YouTube - dla mnie za ogólnie, za wolno i za mało, ale pewnie bardziej podejdzie początkującemu.

Nie są to materiały typowo pod arduino, ale jeśli piszesz że coś
@bialy100k bez wideo to już standardowo stackoverflow i github, szukać rozwiązań konkretnych problemów albo kodu do podpatrzenia.

Masz też adafruit i sparkfun, jest tam sporo materiałów, i forum arduino, też są ludzie dość pomocni, nawet sam się kiedyś udzielałem tam.

Niestety internet się zwideoizował - nikt już nie pisze, wszyscy nagrywają. Ja też nie lubię poradników wideo ale thecherno pokazał mi że da się to zrobić dobrze - jego filmiki są krótkie,