Wpis z mikrobloga

Może ktoś z Was ogarniętych w temacie #ogrodnictwo #kwiatki będzie mi umiał pomóc.

Ze 3 miesiące temu kupiłem sobie w #ikea kaktusa i chyba zaczął rosnąć. Czy powinienem go jakoś prowadzić i obcinać mu cześć nowych wypustek czy coś? Kiedy powinienem przesadzić go do innej doniczki? Czy wiecie może co to za gatunek, abym mógł sobie o nim trochę poczytać?

#kiciochpyta
MG78 - Może ktoś z Was ogarniętych w temacie #ogrodnictwo #kwiatki będzie mi umiał po...

źródło: comment_1615298144s3Yg0kUaaQ1CdxIBG27hXC.jpg

Pobierz
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MG78: Do większej nie ale możesz mu zmienić podłoże na takie do kaktusów. Doniczke zmieniasz na większą jak korzenie zaczynają uciekać dołem, w większej doniczce łatwiej przelać. Osłonki ogólnie nie są dobre dla roślin a dla kaktusów to już tym bardziej bo zbiera sie w nich woda. Jak będzie tam zalegać albo podłoże będzie za mokre to Ci zgnije
  • Odpowiedz
@MG78: mam 95 roslin wszystkie w oslonkach, wszystkie zyja (w dobrym zdrowiu). Kontroluj czy na dnie nie zbiera sie woda i tyle. Mozesz tez wysypac dno oslonki keramzytem.
Wolam @Miriamele (znowu ʕʔ) bo ona sie zna na kaktusach.
  • Odpowiedz
@Niewiemja: @Woofinka: Dzięki! Ja nie miałem nigdy żadnych kwiatków przez podróże, co najwyżej jakieś papryczki które latem można było wystawić na parapet i je deszcz podlał jak mnie dłużej nie było ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@MG78: @Woofinka: Jak ktoś umie w rośliny i ma ich setki, to może sobie trzymać w osłonkach. Nie miałabym sumienia komuś kto nie ma roślin pisać, żeby ładował coś do osłonki bo nie ma jeszcze nawyku wylewania wody i kontrolowania takich rzeczy. Nawet jak się ma to można zapomnieć, a sukulenty sobie mogą zgnić z dnia na dzień przez jeden błąd mimo, że banalne.
  • Odpowiedz
@magnes125: do tej pory mial w oslonce i bylo dobrze wiec po co to zmieniac. Zajmowac tez jak widac sie potrafi bo ma nowe przyrosty. NIe demonizujmy juz tak tych oslonek. To nie oslonki zabijaja a ludzie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
co?

@Woofinka: To że Ty, która mniej więcej ogarniasz opieke nad roślinami i masz ich 95 w osłonkach i Ci dobrze rosną raczej ni powinnaś sie porównywać do kogoś kto ma jednego kaktusa i nie ogarnia kompletnie. Polecanie komuś takiemu słonek jest zwyczajnie głupie bo możesz tym zaszkodzić. Ja sukulenty i kaktusy bez osłonek przelewam a co dopiero jakbym miał je w osłonkach trzymać, a co dopiero ktoś kto nic
  • Odpowiedz
@Niewiemja: A jak często podlewasz? Bo ja to chyba tak dość rzadko, ale już te 4 miesiące przetrwały. Mam też 2 inne bo były razem w zestawie, one też trochę urosły ale mam wrażenie że mniej.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@MG78: jak wyżej - nie ciąć, przesadzić w ziemię do sukulentów i prowadzić jak dotychczas, skoro było dobrze ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Co do gatunku nie jestem pewna, może opuntia monacantha monstruosa?
  • Odpowiedz
@MG78: Kaktusy bardzo rzadko. Wlej mu od czasu do czasu kieliszek wody i zapomnij ( ͡° ͜ʖ ͡°) Co ile? Ja wiem? Dwa tygodnie? W lecie może częściej. Obserwuj go, jak będzie mu sie chciało pić zacznie sie robić mniej jędrny ( ͡° ͜ʖ ͡°) Z tym że mniej urosły spokojnie, zima, dopiero niedawno ruszyła wegetacja, będą rosły ( ͡° ͜
  • Odpowiedz
@Niewiemja: > do kogoś kto ma jednego kaktusa i nie ogarnia kompletnie

Jak do tej pory ogarnial jak widac na zalaczonym zdjeciu ¯\_(ツ)_/¯
Juz nie popadajcie w taki roslinny ortodoksyzm bo to smieszne jest
  • Odpowiedz
@Woofinka: Pytał o rade jak o niego dbać i ją dostał. To że Ty trzymasz w osłonkach to jest naprawde z d--y argument. A ja podlewam rośliny wodą utlenioną, daje im aspiryne i pryskam opryskami złożonymi z wielu środków, czy bym to komuś polecił? Za c---a bo ja mniej więcej wiem co robie i jak mi moje rośliny padną to niewielka strata ale za śmierć czyjejś odpowiadać nie mam zamiaru.
  • Odpowiedz