Wpis z mikrobloga

Nie wiem, nie znam się ¯_(ツ)_/¯ O ten co muszę od wygranej na giełdzie odprowadzić.

@Panda1112: Zasadniczo chodziło mi o to, że podatek nazywa się "dochodowy", więc płaci się go od dochodu. A dochód to przychód minus koszt. Czyli tak, jak napisali pozostali - od 100 zł w Twoim przykładzie
@Panda1112: To nawet sam nie będziesz musiał się tego liczyć. W kolejnym roku dostaniesz Pit-8c wypełniony i na jego podstawie Urząd Skarbowy wypełni za Ciebie pit-38. Możesz go zaakceptować lub zmienić (np. dopisać przychody z krypto, wskazać OPP do przekazania 1%, itd.)
@Kuklak: Dzięki :-) Pewnie za chwilę bym o to pytał. Twoja pomocna postawa zachęca do zadania kilku pytań :-) Więc jeśli pozwolisz zadałbym jeszcze takie:

1. PIT-8C dostanę elektronicznie czy fizycznie?

2. US wypełni za mnie PIT-38 (na bazie PIT-8 z ING) który normalnie zatwierdzam na e-pit?

3. W roku 2020 dokonywałem samych zakupów - nic nie sprzedawałem. Czy w związku z tym opłaty operacyjne (0,30% od transakcji) powinienem gdzieś wpisywać
@Panda1112:
1. Nie wiem, zależy od banku (w mBanku się zgodziłem parę lat temu na elektroniczny). Dopytaj w ING. Możesz też podejrzeć na e-pit
2. Tak, https://www.podatki.gov.pl/pit/twoj-e-pit/
3. Nie było sprzedaży, nie ma przychodu, nie ma kosztów, nie ma rozliczenia. Prowizje doliczą do kosztów w momencie sprzedaży
4. Tak. Pit-37 (np.) możesz wspólnie rozliczyć, a Pit-38 indywidualnie (nie można wspólnie).

Twoja pomocna postawa zachęca do zadania kilku pytań :-)

Niestety jest