Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Potrzebuję pomocy ze wstydliwym problemem
#warszawa #tradzik

Mam straszny problem z syfami na twarzy i na klacie. Leczyłem je od gimnazjum (mam 22 lata teraz), ale nic nie moga. Ani Izotek, ani żadne kremy, inne leki, zabiegi u kosmetyczki. Wracają zawsze duże, ropiaste. Zmiana diety nie pomaga. Byłem pacjentem kliniki dermatologicznej Nova Derm - wszystko prywatnie, dużo pieniędzy poszło. I nic. Twarz dalej zasyfiona. Bardzo mocno źle się z tym czuję, moja samoocena spada. Nawet jak zrobiłem sobie ładne mięsnie na brzuchu, to i tak tym się nie pochwalę, bo wielkie czerwone bąble mam tam. Kumple się śmiali, że mam kilka sutków. Polecicie dobrego specjalistę? Ale takiego dobrego dobrego? Warszawa here.

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #6034cbec457f0a000b19f5fe
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: LeVentLeCri
Doceń mój czas włożony w projekt i przekaż darowiznę
  • 8
@AnonimoweMirkoWyznania widzę, że masz dość poważny problem z trądzikiem i prawdopodobnie jego przyczyna jest bardziej skomplikowana skoro tradycyjne metody leczenia nie są dla Ciebie efektywne. Napisz mi proszę czy miałeś robione badania hormonalne? Czy robiłeś sobie testy na nietolerancje pokarmowe lub badanie na mikroflory bakteryjnej jelit? Wbrew pozorom, możesz mieć ukrytą nietolerancję pokarmową (możesz mieć nietolerancję na rzeczy powszechnie uważane za te, które są zdrowe) która objawia się wyłącznie poważnym trądzikiem.
jakie badania wykonać

@AnonimoweMirkoWyznania: Przede wszystkim należy sprawdzić testosteron (całkowity, jak i wolny), DHEA, hormony tarczycy (TSH, FT3, FT4, uważam, że warto przy okazji sprawdzić anty-TPO - hormon pokazujący czy ma się Hashimoto), prolaktyna, hormony żeńskie (FSH; LH), można też przebadać poziom insuliny.

Co do badań związanych ze stanem jelit, to proponuję najpierw zapoznać się z materiałami Patrycji Szachty na YT (dobrym wstępniakiem będą materiały z kanału Zapytajtrenera.pl) , a następnie
@AnonimoweMirkoWyznania: ja ze swojej strony polecam doraźnie pić napar z mięty zielonej codziennie, super wpływa na trawienie i obniża poziom testosteronu. U mnie to działa. Do tego ważna jest pielęgnacja skóry, stosowanie kwasów i innych składników aktywnych tj niacynamid, retinol na YouTube jest pełno filmików na ten temat. Oczywiście to wszystko nie zastąpi leczenia u specjalisty, może wreszcie trafisz na odpowiedniego lekarza, ja nigdy takiego nie znalazłam, więc nikogo nie mogę