Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Czy w #factorio można doprowadzić do takiego momentu że rakiety same sobie startują. Kasacze grzecznie siedzą w gniazdach i wszystko samo sie robi.
Udało się komuś?
Jeśli tak to jakieś rady jak to zrobić?
  • 14
  • 1
@Kaiborr: @MaddoxX1911:
Ja jeszcze jestem na etapie przed wyslaniem rakiety w tym save. Dawno już nie grałem.
I w niedzielę już doszedłem do takiego stanu ze chciałem zająć sie produkcją złotych fiolek ale poszedłem spać.
To miała byc prosta i przyjemna robota.

Wczoraj usiadłem na chwile i nagle elektrownie na wegiel przestały działać mimo że mialy wegiel i kasacze z trzech stron atakować.

I tak się zastanawiam czy da rade
  • 0
@zakopiak: wiem że sie da.
Chodzi mi tylko o to czy można tak ustawić proces żeby potem już samo działało.
Że jak coś ustawie to już na zawsze.
Bo u mnie zawsze coś sie pieprzy.

Ale często ustawiać działka?
Bo ja mam tak żeby dwa po lewej i dwa po prawej pomagaly temu środkowemu do tego mur z dwóch rzędów a i tak mam problem(,)
Chodzi mi tylko o to czy można tak ustawić proces żeby potem już samo działało.

@Sl_w_k_1: No tak, a co się ma spierdzielić. Tylko trzeba od początku mieć przeliczone ile czego będziesz potrzebować. Wtedy po zbudowaniu trzeba już tylko zaspokoić zapotrzebowanie na surowce.

Bierzesz sobie np taki kalkulator: https://kirkmcdonald.github.io/calc.html albo jakiś mod w samym Factorio działający podobnie, i na początku określasz jak dużą chcesz mieć bazę (np. ile SPM, albo jak
@Sl_w_k_1: Jeszcze jednego zapomniałem. W pewnym momencie w niektórych miejscach robaki zaczną docierać do murów, także jeśli mówimy o naprawdę 100% samodzielnej bazie, to potrzebna będzie jeszcze sieć robotów naprawiających.
@Sl_w_k_1: Więcej działek, mniej muru ;-) Mur tylko dookoła działek, a nie na całej linii.

No i istotny jest też fakt, że skupiska działek (np. moje forty) są skuteczniejsze niż równomiernie rozłożona linia działek (np. działko co parę pól).