Czy na pewno kuchenki indukcyjne są bardziej ekologiczne od gazowych? Przynajmniej w Polsce?
W końcu ten "ekologiczny" prąd zasilający twoją "zieloną" indukcję pochodzi w 70% przypadków ze spalania węgla. Który to wydziela dwukrotnie więcej CO2 niż gaz ziemny. I mi wyszło, że śednio ( bo oczywiście wszystko zależy od lokalizacji ) indukcja wiąże się z emisją CO2 porównywalną do tej produkowanej przez kuchenki gazowe (od 92% do 113% ) Przyjąłem że efektywności kuchenki gazowej to 44%, a indukcji - 90%, elektrowni węglowych na 50%. Korzystałem z tego żródła: https://www.us.schott.com/innovation/boiling-point-putting-induction-electric-gas-test/ Poza tym kuchenka indukcyjna jest mniej trwała. Trzeba ją częściej wyrzucać. Elektrownie weglowe powodują kwaśne deszcze itp itd #ekologia #agd #indukcja #kuchnia #kuchenka
@sailor_73: Nic nie wkręcam. To było o 3 w nocy, kiedy nikogo przed kompem nie było. A poza tym wczoraj nie podałeś żadnych sensownych kontrargumentów.
@kali_je: przede wszystkim wydaje mi się, że wkręciłeś sobie, że wszyscy myślą, że indukcyjne są bardziej ekologiczne, a wcale tak nie jest, tzn. wcale nie ma takiego powszechnego przekonania
@smyl: Tak? A ok. No ale wczoraj chyba sailor_73 bronil ekologiczności indukcji. No i w każdym artykule ( porzynajmniej w tych które czytałem ) w sieci "dziennikarze internetowi:" podkreślają jak indukcja jest zielona
A no i zrobiłem błąd w obliczeniach. Ostatecznie mi wyszło że indukcja zwykle wydziela więcej emisji CO2 o ok 10%. Nie wiem jak tutaj moge wstawic plik excela. I sie troche wstydze, ale moge przeslac priv
@murarz13: Nie no wiadomo. Chciałem tylko zaznaczyć że kwestia ekologiczności indukcji to jest raczej mit w polskiej rzeczywistości. Ale wolnoć Tomku w swoim domku. No i indukcja ma inne zalety
W końcu ten "ekologiczny" prąd zasilający twoją "zieloną" indukcję pochodzi w 70% przypadków ze spalania węgla. Który to wydziela dwukrotnie więcej CO2 niż gaz ziemny. I mi wyszło, że śednio ( bo oczywiście wszystko zależy od lokalizacji ) indukcja wiąże się z emisją CO2 porównywalną do tej produkowanej przez kuchenki gazowe (od 92% do 113% )
Przyjąłem że efektywności kuchenki gazowej to 44%, a indukcji - 90%, elektrowni węglowych na 50%. Korzystałem z tego żródła: https://www.us.schott.com/innovation/boiling-point-putting-induction-electric-gas-test/
Poza tym kuchenka indukcyjna jest mniej trwała. Trzeba ją częściej wyrzucać. Elektrownie weglowe powodują kwaśne deszcze itp itd
#ekologia #agd #indukcja #kuchnia #kuchenka