Aktywne Wpisy
Habebok +32
Hejka Mircy i Mirabelcy!
Przygarnęliśmy z dziewczyną takiego małego kotka i zastanawialiśmy się nad imieniem dla tego stwora, wiec chętnie wysłuchamy waszych propozycji!
Wybierzemy prawdopodobnie imię, które zdobędzie najwięcej plusów i nie będzie zbyt wulgarne! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Niestety nie mam 10 czekolad do przecięcia dla zwycięzcy... (
Przygarnęliśmy z dziewczyną takiego małego kotka i zastanawialiśmy się nad imieniem dla tego stwora, wiec chętnie wysłuchamy waszych propozycji!
Wybierzemy prawdopodobnie imię, które zdobędzie najwięcej plusów i nie będzie zbyt wulgarne! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Niestety nie mam 10 czekolad do przecięcia dla zwycięzcy... (
mickpl +329
Przejżałem tik-toki, płacze, twittera i chciałbym zapytać o której dokładnie wjeżdżają do nas ci Rosjanie, bo chciałbym się jeszcze spakować.
#usa
#usa
Dla zainteresowanych samym projektem Epic-Cash postaram się czytelnie i zwięźle co to i gdzie to zmierza.
Epic-Cash Blockchain
Centrum całego Epicentrum jest fork GRINa na MimbleWimble, napisany w RUSTcie, jest jednym z 4 cokolwiek wartych projektów MW - https://epicradar.tech/mwstats moja tabelka ;). 21KK MCap, częste halvingi, PoW zabezpieczony trzema oddzielnymi algorytmami - Epic posiada możliwość zmiany algorytmów i wynagrodzeń 'w locie', jest elastyczny, wprowadza mobile mining niedługo.
Plusy MW czyli ~1.2GB blockchain (który ledwo rośnie dzięki cut-through), wysoka anonimowość, minimum informacji o transakcjach. Jak będą zainteresowani szczegółami technicznymi to mogę napisać coś więcej.
EPICENTRUM
Wokół Epic-Cash będzie rozwijał się cały ekosystem kolejnych tokenów, pierwszy airdrop będzie 28 lutego, za każdego epic cash coina dostaniesz 1 ECR token (ERC-20), który będzie podstawą do następnych airdropów, co 2 miesiące kolejne tokeny, na kolejnych chainach etc.. Pajęczyna w c--j :D W tym wszystkim EUSD który będzie stable coinem i przejściem między fiatami a epicowymi assetami. EPIC-EUSD-ECR to ma byś święta trójca, której stakowanie będzie napędzało resztę. Docelowo 32 chainy, infrastruktura zbudowana na Dfinity, Epic ma być dostępny wszędzie i jego kręgosłup w postaci blockchainu na mimblewimble ma zapewnić 'wystarczającą prywatność'.
KLIMAT
Projekt jest całkowicie w rękach społeczności. Jest 'dev tax', 7% z bloku i spada co roku o 1% do 0, na 21kk coinów około 7% będzie na koncie devów po 8 latach. Zakładając że wszyscy to scammerzy, to takiego zrzutu można się spodziewać, choć wierzę, że część tych coinów już została wydana - część wydadzą na mnie =). Piszę o tym, bo wszyscy się srają o ten dev tax, jest jak jest, każdy ma swoje zdanie. Jest w ekipie paru kompetentnych ludzi z dziedzin finansowych i technologicznych, ale ogólnie społeczność i twórców jest mało, dlatego rozwój jest dość powolny. Ludzie są pomocni, mamy paru OG ze starszych projektów, nad portfelem pracuje teraz np rehrar z Monero. Życie tętni głównie na telegramie https://t.me/EpicCash, ale jest też Discord i bridge bot.
MINUSY
- Software - ciągle nie ma porządnego portfela i to nie technologia a brak rąk do pracy za tym stoi, mining software nie jest zbyt intuicyjny, grzebanie w plikach konfiguracyjnych etc
- Giełdy - Dwie giełdy, z czego jedna to scammerzy i brakuje na ich portfelach sporo coinów od użytkowników - CITEX - jeśli masz tam jakieś środki (nie tylko epic) to polecam szybciutko stamtąd uciekać.
Druga to ViteX - jest to ciekawy ale niszowy DEX, używam tego z powodzeniem (nawet mam tam bota :D), teraz to jest centrum handlu dla Epic-Cash. Ich aplikacja mobilna jest poniekąd mobilnym portfelem Epica... troche wstyd, ale na szczęście oficjalny mobile wallet już w zaawansowanym stadium.
- Płynność - EPIC TOKEN na ERC20
(https://info.uniswap.org/pair/0xc27908ed2f80dd8a799625114730f9f10cf89d94) jest martwy, na Vitexie ~100k$ obrotu dziennie - nie ma szału, ale trudniej kupić niż sprzedać (REF:1664167851 gdyby ktoś chciał założyć konto, sporo zniżek się dostaje)
- Privacy marketing - od początku coin był promowany bardzo mocno jako najlepszy privacy coin, niestety widzę ewidentną zmianę w narracji - nie wiem czy obsrywają się od regulacji czy co, ale zauważyłem że teraz mówi się o tym że prywatności jest wystarczająco żeby ukryć wydatki przed marketingowcami i firmami ubezpieczeniowymi, ale nie żeby wspierać kryminał... hmm, moim zdaniem czerwona flaga, bo projekt przede wszystkim ściągnął do siebie tych, którzy szukali rozwiązania w tej kwestii i dotychczasowe nie działały.
Postanowiłem się tym tu podzielić przede wszystkim ze względu na nadchodzące airgraby - widzę tu okazję do zarobku, bez ideologii. Oprócz tego podoba mi się wizja całego przedsięwzięcia - nie uważam, że to zmieni świat i wprowadzi jakieś rewolucje, chociaż takie są założenia, ale chłodno i finansowo patrząc ma to potencjał.
W razie pytań walcie śmiało, mamy polski tg https://t.me/EpicCashPolski
Kopanie odbywa się na 3 algorytmach, podział jest hard-coded na każde 100 bloków przypada x z każdego algorytmu
@cyberpunkbtc: to jest właśnie feature który mi się osobiście podoba ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Manah: a co Ty taki nerwowy, shortujesz BTC znowu?
@cyberpunkbtc: Nie będę atakował BEAMa bo za jego softem i designem oglądam się jak typek na memie, niestety dla mnie to MOSSAD coin, technicznie i designersko wow, ale fundamentalnie projekt nie w moim typie. Śledzę ich rozwiązania i mam nadzieję, że EPIC się będzie uczył :).
Beam i Grin już miały ataki. Beam nie miał wyjścia i zrobił te checkpointy, tak jak wszystkie shity z POW które
@blacktyg3r: Wiem że wiesz i to nieistotne podczas tej dyskusji, ale musze poprawić. W MW nie ma adresów ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jeżeli ktoś przechwyci tx, to może ją podpisać zamiast docelowego odbiorcy i sobie wpłacić...
Cholera i przez zobowiązania pedersona i brak adresów nie możecie ich użyć jako kluczy publicznych do zaszyfrowania tx, żeby odbiorca mógł
Beam to rozwiązał...