Wpis z mikrobloga

Hejo ludzie z #devops i #programowanie, mam aplikacje, do której uruchomienia potrzebuje 10 mikroserwisow (by działały wszystkie funkcjonalności). Uruchamiam je wszystkie w lokalnych kontenerach dokerowych za pomocą doker composea - wszystko działa... ale uruchomienie komendy trwa naprawdę sporo czasu, a mam naprawdę porządna maszynę. Czy da się w jakiś sposób zminimalizować pobieranie ramu przez kontenery by przyspieszyć development? Może jakoś lokalny setup kubernatesa by to wszystko przyspieszyć?
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@dzejro: Nie znam się aż tak, ale że nowa warstwa kontroli w postaci kubernetes ma coś przyspieszyć? Może nie ubijaj tych, których nie dewelopujesz? Przebudowujesz obrazy od zera, czy masz cache niektórych warstw?
  • Odpowiedz
@yggdrasil: na macu; to znaczy ze zanim mi wstaną serwisy to trwa to 20 minut; docker compose up

@aloucie: ja się nie znam wcale - stad pytanie, bo wyobrażam sobie ze jak ktoś ma 200 mikroserwisow to nie musi ich wszystkich stawiać na swojej maszynie. Mam cache. Nie ubijam ich ale jeśli z jakiegoś powodu muszę zrobić docker compose down to uruchomienie apki zajmuje mi pół godziny -
  • Odpowiedz