Aktywne Wpisy
volodia +219
Kataster do posiadania drugiego mieszkania to godne i sprawiedliwe rozwiązanie.
#nieruchomosci
#nieruchomosci
gumol +1589
Słynny włoski płetwonurek Enzo Mallorca nurkował w ciepłym morzu Syrakuz wraz ze swoją córką Rossaną.Gotowy do zanurzenia, poczuł, że coś lekko uderzyło go w plecy.
"Odwróciłem się i zobaczyłem delfina. Wtedy zdałem sobie sprawę, że nie chce się bawić, lecz coś wyrazić".
Zwierzę zanurkowało, a Enzo popłynął za nim.
Na głębokości około 12 metrów, zauważył uwięzionego w porzuconej sieci, innego delfina.
"Odwróciłem się i zobaczyłem delfina. Wtedy zdałem sobie sprawę, że nie chce się bawić, lecz coś wyrazić".
Zwierzę zanurkowało, a Enzo popłynął za nim.
Na głębokości około 12 metrów, zauważył uwięzionego w porzuconej sieci, innego delfina.
Choć misja Perseverance nie jest pierwszą wyprawą na Marsa, to w dalszym ciągu jest to duże wyzwanie pod względem technologicznym, logistycznym i inżynierskim. Projekt #!$%@? się nastawieniem na dużą niezawodność, a osiągniecie tego, możliwe jest poprzez zastosowanie ciekawego systemu zapewniania elektryczności, który oparty jest na radioizotopowym generatorze termoelektrycznym.
Radioizotopowe generatory termoelektryczne wytwarzają energię elektryczną bezpośrednio z ciepła uwalnianego podczas rozpadu izotopu promieniotwórczego. Jako paliwo zastosowano 4,8 kilograma tlenku plutonu, a emitowana z niego energia cieplna odbierana jest przy pomocy termopar. Ponadto w łaziku zostały zamontowane dwa akumulatory litowo-jonowe, które mają za zadanie współpracować z generatorem w sytuacjach zwiększonego zapotrzebowania na moc elektryczną. Zaplanowany okres działania urządzenia to 14 lat, gdzie warto zaznaczyć, że sama misja ma trwać 3 lata.
Generatora został zaprojektowany na moc 110 watów, która wraz z działalnością łazika będzie maleć o kilka procentów rocznie. Jego wymiary to 64 centymetry średnicy i 66 centymetrów długości, całość urządzenia waży 45 kilogramów. Obudowa generatora jest wielowarstwowa i ma między innymi zapewnić przetrwanie lądowania, jak również izolację termiczną.
Technologia radioizotopowych reaktorów termoelektrycznych nie jest już nowa. NASA wykorzystywała ją już wielokrotnie w wyprawach kosmicznych, między innymi w misjach: Apollo, New Horizons, Galileo czy też Cassini. Wśród zalet takiego rozwiązania należy powiedzieć o dużej stabilności działania przez długi okres, natomiast wśród wad można wymienić małą sprawnością. Około 3 do 7% energii uzyskanej z rozpadu promieniotwórczego udaje się zamienić na energię elektryczną.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
OFF-TOP
Przez jakiś czas pod moim tagiem #electromeissner publikowałem popularnonaukowe mini artykuły związane z elektrotechniką. Chcę odświeżyć moje hobby i poświęcić więcej czasu na blogowanie. W związku z tym założyłem blog pod nazwą „Notes Elektrotechnika”. Jeżeli jesteście dalej zainteresowani taką tematyką, zapraszam do śledzenia tego minibloga, mojej strony internetowej oraz strony na facebooku.
W związku z tym postem chciałem również prosić o "wykopanie" tego artykułu - jeżeli Ci się spodobał.
Link do znaleziska: https://www.wykop.pl/link/5963855
Bezpośredni link do artykułu: Notes Elektrotechnika
#electromeissner – podoba Ci się obserwuj, nie podoba czarnolistuj ;)
#kosmos #mars #ciekawostki #gruparatowaniapoziomu #inzynieria #elektryka #eksploracjakomosu #nauka
Komentarz usunięty przez moderatora
Jako, że elementy te nie tylko przewodzą prąd, ale również dobrze przewodzą ciepło w związku z czym szybko się nagrzewają. Z tego powodu spada wartość różnicy