Wpis z mikrobloga

@powsinogaszszlaja: A ja powiem tak, znowu kontrowersyjnie( ͡° ͜ʖ ͡°) Pruszkowski był leniwym, niekompetentnym , ale Żuk, choć za jego kadencji poprawiło się w mieście bardzo, uczynił nas jednym z najbardziej (o ile nie naj w ogóle) zadłużonych miast w kraju. A co jak co, Lublina nie stać na odrobienie tego zadłużenia i z roku na rok taka możliwość maleje- po nim też będziemy mieć czkawkę. Póki
@powsinogaszszlaja: Teraz Żuk bierze na potrzebne rzeczy, to prawda, się też na pierdoły. Na zasadzie "my ci damy 2 tysiące ale ty wydaj 3", a czasami "my ci damy 2 tysiące ale ty wydaj tysiąc". I stąd długi. Tak działają dofinansowania. Aczkolwiek sporo z nich zostało po wcześniejszym ekhm... no tym. Słowo "prezydent" nie przechodzi mi przez gardło.
Na pytanie dziennikarza co w takim razie z sytuacją z 2001 r. kiedy Pruszkowski z tego nie skorzystał (za bezcenn od AMW). Czy też będą się tym zajmować.

odp: NIE

@Pituch: wytłumaczeniem jest przedawnienie karalności. Najdłuższy okres przedawnienia występku w polskim prawie karnym to 15 lat.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Hetrodomitrazocholina: nie znam historii z tego miasta ale chce powiedzieć że te dopłaty tak miały działać. W innym przypadku takie np. drogi, budynki itp nie byłoby remontowane lub modernizowane
Btw widzę że to nie jedyne miasto gdzie się robi nie wiadomo jakie fantastyczne inwestycje ale jak przychodzi do spłacania zadłużen to jest wielki zonk
A ja powiem tak, znowu kontrowersyjnie( ͡° ͜ʖ ͡°) Pruszkowski był leniwym, niekompetentnym , ale Żuk, choć za jego kadencji poprawiło się w mieście bardzo, uczynił nas jednym z najbardziej (o ile nie naj w ogóle) zadłużonych miast w kraju. A co jak co, Lublina nie stać na odrobienie tego zadłużenia i z roku na rok taka możliwość maleje- po nim też będziemy mieć czkawkę. Póki co to
@crowfire: Jestem jak najbardziej za inwestycjami. Ale z pomysłem. Takimi, które faktycznie będą przyciągać ludzi innych niż kolejni studenci. Póki co, z tego co mi wiadomo, liczba Lublinian jest z roku na rok mniejsza i przyjezdnych jakoś nie widać. Tj latem są kolorowi uczący się na UMCS polskiego i jadący na zachód Polski potem. W tym jest problem. Bo nie ma tego napływu ludzi, którzy chcą tu coś stworzyć i żyć.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Hetrodomitrazocholina: polecam dobrze się jednak przyjrzeć tym danym demograficznym. Bo łatwo powtarzać głupotę i fałszywe dane.
Jak nie dane, to polecam się przejechać w każdą stronę od granic miasta i zobaczysz gdzie te osoby znikają. We wszystkich kierunkach budują się osiedla domów. Pozornie znikają z terenu miasta, jednak nadal tutaj pracują, robią zakupy, uczestniczą w życiu. To naturalna forma migracji - przenosiny na przedmieścia.

Najlepiej zsumować dane z miasta i okolicznych
powtarzać głupotę

@crowfire: Mocne słowa, nie używałabym ich w tego typu rozmowie. A fakt jest taki, że na obrzeża miasta wyprowadzają się jedynie ludzie majętni, z reguły w średnim wieku lub nieco starszym. W dalszym ciągu patrzyłbym na samo miasto, które mieści o wiele więcej mieszkańców niż podlubelskie wsie. Patrząc na Lublin plus 10km dookoła, to w dalszym ciągu jest regres ludności.