Wpis z mikrobloga

  • 1
@luk04330: na surowo. Wczoraj minęły 3 tygodnie. Trzykrotnie zmieniałem sól, gdy stała się zbyt wilgotna. Sól za każdym razem prażyłem. Słonina leżała w pojemniku z otworkiem, w szufladzie w lodówce
  • Odpowiedz
  • 1
@oliho: kupiłem w lokalnym, małym sklepie mięsnym. Jak ma obecne standardy to rzeczywiście gruba, dlatego postanowiłem zapeklować. Ale nie ma nawet podjazdu do słoniny jaką jadłem na Ukrainie
  • Odpowiedz
@pixtri: ja taką fajną ostatni raz kupiłem w Komarnie (przejście graniczne Węgry-Słowacja) 2 lata temu.
Później dowiedziałem się że to jest z mangalicy.
Do teraz żałuję że kupiłem tylko 3 kg.
  • Odpowiedz
  • 1
@luk04330: poprzez prażenie pozbywamy się ewentualnych drobnoustrojów z soli. Sól sama w sobie hamuje rozwój grzybów, pleśni itd, ale nie zabija ich. Wiec dla pewności wolałem uprażyć
  • Odpowiedz