Wpis z mikrobloga

Chciałbym wziąć się za siebie w kontekście ciała i sprawności fizycznej. Ogólnie moja kondycja i siła to dramat, nie jestem wstanie zrobić 1 pełnej pompki oraz kondycyjnie bardzo słabo (całe życie przy kompie (teraz praca IT), brak ruchu). Od tygodnia coś tam próbuje ale tak chaotycznie że można to pominąć.
Mam 21 lat, 175cm, 79,5kg.
Głównym celem jest przede wszystkim poprawa aspektu sprawności-siły oraz ogólnej kondycji + poprawa wyglądu ciała.
Wiem żeby to miało sens trzeba połączyć ćwiczenia oraz dietę. Na razie chciałbym skupić się na ćwiczeniach w domu (czuję że siłownia by mnie po 5 minutach wypluła i w sumie wstyd z taką formą się tam pokazywać). Jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o kwestie żywienia czy ćwiczeń. Jest szansa aby jakoś sensownie to sobie ogarnąć samemu czy lepiej skorzystać z usług trenera personalnego (ułożenie treningu, diety itd.) ? Z chęcią posłuchałbym osób które w podobny sposób zaczynały w kontekście jak planować sobie tydzień pod kątem treningu (bazować na jakiś aplikacjach ?) czy diety (tutaj też czy używacie/używaliście jakiś appek do monitorowania tego co się je) Z góry dzięki za wszelkie informacje ;)
#mirkokoksy #silownia #dieta #pomoc #wychodzimyzprzegrywu
  • 2
@vaars: zacznij robić pompki na kolanach, powolne pełne ruchy. Po kilku dniach wskoczysz na lvl gdzie będziesz robić normalne pompki. Rób często, najlepiej kilka razy dziennie po kilka serii. Pracujesz w IT więc stać cię na zakup sprzętu, wydaj ze 200 zł na jakieś hantle, sztangę łamana, gumy i ogarnij ćwiczenia na YT. Pierw mniejsze ciężary żebyś krzywdy nie zrobił se i poćwiczył nad techniką bo to jest najważniejsze ( ͡