Aktywne Wpisy
3x32 +5
Jako że groźby nuklearne Rosji ostatnio są zbywane śmiechem przez lekkoduchów, przewiduje niebawem użycie taktycznego, niewielkiego ładunku atomowego gdzieś na Ukrainie. Najprawdopodobniej w jakiegoś typu zgrupowanie ukraińskiego wojska w DRL lub pod Kharkivem. Ale się fajniaki zdziwią, że taktyczna broń jądrowa została użyta. Pytanie co zrobi zachód? I co zrobią chińczycy którym nie w smak taki rozwój wypadków? #wojna #ukraina
Moseva +12
- Usunięcie płodu z wadami, które utrudnią mu normalne życie i funkcjonowanie w społeczeństwie jest moralnie uzasadnione,
- Usunięcie zdrowego płodu, ponieważ pani Julka jeszcze się nie wybawiła i nie wyskakała jest moralnie złe.
Obie sytuacje to pozbawienie d z i e c k a życia, ale w pierwszym wypadku jest to akt zdroworozsądkowej litości (i przy okazji + dla rodziny i społeczeństwa), a druga sytuacja jest zwykłym morderstwem (podobnie jak zamordowanie dziecka przez matkę tuż po urodzeniu). Nie wiem czemu nikt nie jest tego w stanie wprost powiedzieć publicznie i wyjaśnić ten jeden wielki spór ideologiczny. Opłaca się politycznie czy co? Zasłona dymna? Nie wiem ...Chociaż przyznam, że sam szczegółowo nie zagłębiałem się w to o co chodzi w tych całych protestach antyaborcyjnych.
#aborcja
#protest
Trochę #bekazpisu
I #bekazlewactwa
#rozowepaski
Aaa i #niebieskiepaski troszkę też.
@Ahacz: Ale czy bardziej od np. ubicia świni?
Jeżeli tak, to dlaczego?
A aborcja to nie jest morderstwo, jakkolwiek byście to zaklinali :3
https://kulturaliberalna.pl/2019/02/18/robert-gwiazdowski-partia-polska-fair-play-program/
Nie patrzyłem szczegółowo na definicję morderstwa, morderstwem więc może nie być ale jest to na pewno pozbawienie życia istoty żywej.
Zwierząt się nie morduje tylko zabija (chyba tak jakoś to jest), czyli tak czy tak jest to pozbawienie życia.
Tyle, że płód jest ludzki, a więc jest człowiekiem, a więc zabicie go jest morderstwem. Wiec hmmm ... Nie wiem czego
@Ahacz: Powiedzmy sobie szczerze, nie ograniczamy spożycia mięsa do minimum byle przetrwać.
Jesteśmy w stanie spojrzeć na sprawę z dystansem. Jeżeli (dziejowo, w większości) nie mamy problemu z odebraniem życia owcy czy świni, to nie powinniśmy mieć problemu z odebraniem życia istocie na "takim samym bądź niższym poziomie" bo
Ale to nie wyklucza faktu, że moim zdaniem zabicie zdrowego, dobrze przystosowanego do dalszego życia płodu jest morderstwem, chociaż zabicie tego z wadami za morderstwo już nie uważam.
@Ahacz: Sam się już gubisz w tej swojej logice.
Czyli jak zabiłbym teraz dorosłego człowieka to jestem mordercą, no chyba, że będzie on niepełnosprawny, to wtedy nie? Kwestię moralności zabicia kogoś będziesz oceniał przez pryzmat jego zdrowia?
Nie chodzi o czyste sumienie tylko o zagwarantowanie społeczeństwu zdrowego moralnie rozwoju. Moim zdaniem aborcje w przypadku gdy dziecko jest zdrowe powinny być dozwolone ale pod warunkiem, że rodzice zrzekną się pobierania przywilejów rodzicielskich w przyszłości (typu 500+ i inne). Wymiana coś za coś. Pozwolenie ludziom na zabijanie kiedy się