Aktywne Wpisy

Gmeras +600
Moje drogie Mirki i Mirabelki, chciałem tylko poinformować, że dziś odeszła moja ukochana Ewa.
#chcesiewyzalic
#chcesiewyzalic

Fenrisek +371
Właśnie wracam z oglądania domu, który "pomaga" sprzedawać pośrednik. Dom w dobrej cenie i doskonale wie o tym pośrednik. Ta gnida dała nam do zrozumienia ze ma ofertę na wyłączność i będzie licytacja nie ceny nieruchomości ale jego prowizji. Ja pierdziele co za szambo (ʘ‿ʘ)
#nieruchomosci
#nieruchomosci
Przechodził ktoś przez to i może odpowiedzieć?
Na pewno stwierdzenie nabycia spadku (notarialnie lub sądowo), zmiana w księdze wieczystej nieruchomości. Ubocznie poinformowanie Urzędu Skarbowego. Tyle kojarzę, ale jak to w praktyce się dokonuje?
#prawo #nieruchomosci #spadek #ksiegiwieczyste #dom #budujzwykopem
Przedmiotem dziedziczenia jest tylko nieruchomość, a właściwie udział w nieruchomości który odziedziczą dwie osoby. Nie będzie potrzeby fizycznego działu spadku. Spdkobiercy uzyskają udziały stanowiące część udziału spadkodawcy, udziały te powiększą posiadane już przez nich udziały w nieruchomości. Co z księgą wieczystą?
Po sporządzeniu aktu poświadczenia dziedziczenia lub po wydaniu postanowienia przez sąd - notariusz/sąd poinformuje wydział ksiąg wieczystych o zmianie, sąd
Oczywiście notariusza trzeba poinformować, że już macie część udziałów, ale też sam to zobaczy jak będzie przeglądał księgę wieczystą nieruchomości