Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@pur3pwnage: przecież jak dostanę pit od biura to chyba prosto się rozliczyć? I mam pyt. Skoro brałem na krypto to też będzie ujęte w pit 8c i potem wszystko ( akcje, krypto) wpisuje do pit 38?
@susuke15: mając PIT-8C jest prosto. Dosłownie przepisujesz wartości z PIT-8C do PIT-38 sekcja C (jeśli pamięć mnie nie myli to są pola 20 i 21) jeśli nie korzystałeś z usług jeszcze innych maklerów.
Rozliczenie = złożenie deklaracji
Pamiętaj, że dywidendy NIE są ujęte w PIT-8C
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@pur3pwnage: znaczy gram na xtb więc od nich dostanę pit 8c jednak na revolucie zrobiłem 1 transakcje ( kupiłem krypto za 60zl a sprzedałem za 54) i ja też muszę rozliczyć że wystarczy że rozlicze tylko z xtb? Jeśli oby 2 muszę to muszę pobrać 2x pit 38 na każdego maklera?
@susuke15: Nie, składa się tylko jedną deklarację. W polach 20 i 21 wpisujesz odpowiednie dane z PIT-8C natomiast w polach 22 i 23 wszystkie nieujęte w PIT-8C czyli z Revolut. Jeśli kupowałeś kryptowaluty w walucie obcej to musisz również uwzględnić średni kurs NBP. Wprowadź sobie tą transakcję na mojej stornie kalkulatorgieldowy.pl to Ci ją przeliczy prawidłowo. Zaraz wrzucę posta na tagu #kalkulatorgieldowy oraz #gielda z małym FAQ
źródło: comment_1612343534TYlW71V7XoEirxRilntwg2.jpg