Wpis z mikrobloga

Jeszcze takie pytanie mam. Czytam, ze sok tloczony nfc prakycznie w ogole nie chce sie klarowac. Czy jak doda sie do niego klarowinu to drozdze przezyja? chodzi mi oto, ze potem chcialbym jeszcze gaz wytworzyc w butelce :) #winiarstwo #cydr
  • 12
  • Odpowiedz
@SoulShredder: ja wychodze z założenia że każdy kontakt cydru z powietrzem może go zakazić, cydr nie ma takiej odporności jak wino bo ma mało alkoholu. Trzymam go szczelnie zamknietego i dopiero przed butelkowaniem raz zlewam.

Jak wlewałes do tego samego balonu to raczej nic sie nie stanie po takim opłukaniu
  • Odpowiedz
@massh: Do soku jabłkowego nfc zaleca sie dodać pektoenzym. Bardzo ułatwia klarowanie a naturalne enzymy z jabłek są dezaktywowane przez pasteryzację. Można też sklarowac wstępnie sok przed fermentacją za pomocą bentonitu (klarowinu).
Są różne szkoły.

Poczytaj sobie tu: https://projektcydr.pl/
Bardzo wartościowy blog o cydrze.
  • Odpowiedz
  • 0
@massh paaanie, ja nie klarowalem, był lekko mętny i wyszedł smaczny, wszystkim smakował

Przynajmniej nie wygląda jak ruski szampan ( ͡º ͜ʖ͡º)( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz