Wpis z mikrobloga

Miałem ostatnio dziwną sytuacje. Sprzedaje obiektyw na olx i dzwwoni do mnie gość i mówi że jest zainteresowany. Pyta się czy wyśle paczke za pobraniem, ja mówię ze pewnie jednak chce 20zł na przesyłkę gdyby nie odebrał jej. Mówi ze w takim razie to on zamówi kuriera. No i godzina 18.00 przychodzi kurier, mówi ze chce odebrać paczkę. Ja trochę zmieszany bo w sumie przyjechał tego samego dnia, pytam się czy dostane jakieś potwierdzenie że oddałem mu paczke. On mi pokazuje jakaś kartkę z logiem DHL - w sumie wyglądała dosyć legitnie. Jednak kurier nie był ubrany w żadne gadżety DHL więc pytam go czy mogę jutro mu dać paczkę bo dzisiaj nawet nie mam jej zapakowanej. Odpowiada mi że nie wie czy jutro będzie w tej okolicy. Trochę to dziwne bo z tego co kojarzę to kurierzy maja swoje rejony te same nawet i kilka lat. No to mu mówię że niech mi da swój telefon i ja jutro zadzwonię do niego jak już zapakuje paczkę i nawet nie bedzie musiał przyjeżdzać pod blok, tylko ja do niego podjadę. Kurier trochę się zmieszał bo powiedział że nie pamięta numeru i musi zejść po telefon do samochodu. Niestety jak poszedł do samochodu tak już do mnie nie wrócił. Próbowałem się kontaktować z zainteresowanym ale już ode mnie nie odebrał. Niestety wydaje mi się że ta akcja była zaplanowana i szukają jeleni którzy oddadzą paczką za darmo.
#dhl #olx #kurierzy #kurier
  • 17
  • Odpowiedz
@PiotrokeJ: Stary numer, pracując w firmie kurierskiej miałem sporo podobnych spraw. Pamiętam gościa który w ciągu tygodnia okradł w ten sposób kilkanaście osób na grube tysiące podszywając się pod kuriera naszej firmy. Oczywiście ostatecznie wpadł. Ludzka naiwność czasem poraża.
  • Odpowiedz
@PiotrokeJ: no dobra, ale jak idzie za pobraniem to przedewszystkim trzeba samodzielnie zamówić kuriera, podając numer konta, na który ma pójść kasa. Skoro zamowiony przez kogos innego kurier wzialby paczke, skad wiesz na jaki numer poszła by kasa, nawet gdyby to byl prawidziwy kurier dhl ? :)
  • Odpowiedz
@PiotrokeJ Stary numer, to był złodziej. Zakładają druk konta ma drugi koniec Polski, udają że zamowią Ci kuriera za pobraniem. A tymczasem koleś siedź w tym samym mieście I po dogadaniu druk kuriera bierze jakieś kurierskie rekwizyty I wpada po paczkę I tyle to widzieli. Masz fart, że trafiłeś na kiepskiego bo zazwyczaj są lepiej przygotowani I niezłą świeczkę w głowie ofiary potrafią zrobić xd kuriera zawsze sam zamawiaj.
  • Odpowiedz
@PiotrokeJ: haha przecież już było jakiś czas temu takie ostrzeżenie odnośnie tych pseudo kurierów. Wiem nic nowego nie odkryłeś. I jeszcze jedno , to zawsze ty zamawiasz kuriera a nie nikt tobie. Nie wiem po co tyle plusów , bo to już było
  • Odpowiedz