Wpis z mikrobloga

Siemka mirki,

robię na UoP i jednocześnie przymierzam się do założenia JDG. Wygląda na to, że będę kwalifikował się do IPBOX bez problemu.
Problem się pojawia przy wyborze biura księgowego/księgowego/in-księgowego, któremu mogę spokojnie zaufać.

Czy polecacie #infakt, albo #kpir50, albo może cokolwiek innego? Idealnie by było, gdyby ktoś miał podobną sytuację (UoP+JDG).
Jedna faktura miesięcznie się zapowiada na ten moment.

#ksiegowosc #podatki #jdg #ipbox
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@UzurpatorRacji: Mimo wszystko zawsze zalecam "fizyczne" biuro rachunkowe na miejscu, a nie usługi internetowe. Nie rozumiem problemu z jednoczesnym prowadzeniem działalności gospodarczej i robieniu na UoP.
  • Odpowiedz
@Polewik dzięki. Problemu pewnie nie ma, ale jednak podatki płaci się nieco inaczej, chociaż skoro ja potrzebowałem tylko paru godzin, żeby ogarnąć temat jednoczesnego UoP i JDG, to podejrzewam, że nie ma co się bać, że ktoś to spartoli ;d
Prawdopodobnie jestem zbyt ostrożny, ale świat podatkowy, który poznaję od kilku dni jest jakąś inną rzeczywistością.
  • Odpowiedz
@UzurpatorRacji: ja prowadzę w infakcie sam, i przymierzam się do IP BOX i będę robił to niezależnie. Jak wybierałem to infakt najbardziej przypadł mi do gustu, ma najbardziej przejrzysty interfejs(przynajmniej dla mnie), i tak dużo udogodnień np rozczytywanie faktur kosztowych aplikacją że żal by było brać księgową do kilku faktur kosztowych, głównie rachunki/leasing. Rozlicznie leasingu jest bardzo wygodnie rozwiązane, wprowadzasz samochód na konkretnych warunkach i potem tylko wybierasz z którym
  • Odpowiedz
@zibizz1: dzięki. Z tego co dotychczas się sam dowiedziałem, to księgowanie przy korzystaniu z ulgi IPBOX wygląda inaczej, niż przy 'normalnym' podatku. Jest w infakcie jakaś opcja rozliczania się w ten sposób? Chyba, że coś kręcę.
  • Odpowiedz
@UzurpatorRacji: Chyba nigdzie nie ma na to gotowych rozwiązań w systemach bo to jeszcze świeże i mały odsetek z tego korzysta. Można wstecz taką dokumentacje do IP Box zrobić, mimo ze powinna być prowadzona na bieżąco. Chodzi np o kwalifikowanie przychodów i kosztów odpowiednio
  • Odpowiedz