Wpis z mikrobloga

@JesMan to nie jest krytyka keto samego w sobie. I jeśli chodzi o celebrytów robiących z siebie żywieniowych guru i promujących jakieś dwutygodniowe programy gwarantujące spektakularne efekty to rak nad raki.
Natomiast te wiadomości to dowody anegdotyczne, wypowiadane przez ludzi którzy średnio wiedzą o czym mówią (przykład z dziećmi na keto z powodów neurologicznych)
@chixi: co do Keto - ma też swoje mroczne strony :) wołam jeszcze @anonymous_derp i @luk04330
Jak wiadomo w keto ciężko czasem dostarczyć minerały. Potas, magnes, sód - w moim bliskim otoczeniu pewna osoba zaniedbała temat elektrolitów właśnie. Zero suplementacji, pożywienie głównie białko i tłuszcz. Po 2 latach zaczęła mieć napady - dziwne, ni to drgawki ni to skurcze, ni to napad paniki. 4x skończyło się interwencją pogotowia.
Long story short:
niedoborami głownie magnezu ale też potasu i czasem wapnia

@mitchumi: Kluczowe moim zdaniem są organy z bogactwem składnikow, do tego kości, chrząstki a nie same mięśnie i tłuszcz. Suplementacja pewnie nie zaszkodzi ale najważniejsze są rzeczy które zjesz.
Mi się zdaje że po prostu duża część ludzi nie rozumie założeń diety keto. Czyli eliminują na stałe wszystkie węglowodany, a to tylko na adaptacji się robi.
Ja jem 70 - 100g węgli, jestem w keto, czuję się świetnie i wyniki mam prawidłowe.
@chixi: wystarczy zrobić badanie krwi na elektrolity - ALE przy tężyczce bywa on prawidłowy, to nasycenie komórek magnezem jest najczęściej za niskie. Generalnie to narobiła sobie problemów ale ma szczęście - poznała w trakcie koleżkę, co mu tężyczkę diagnozowali 6 lat wcześniej faszerując psychotropami, lekami na mózg, nootropami, w końcu kazali się przyzwyczaić. Po włączeniu magnezu jak renkom odjoł doktor :) nikt nie zmusza Cię do suplementacji po prosu dzielę się