Aktywne Wpisy
Mirkos2127 +80
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
alibaski +715
#panstwozdykty dokumenty wysłane do ZUS nie były zszyte więc ZUS oczywiście odesłał je do petenta i kazał wysłać ponownie ale zszyte XD
źródło: 1000019918
Pobierz

1. kolor zielony tła
2. kolor pomarańczowy tła
3. kolor szary tła + przekreślenie tekstu i zmiana jego koloru
4. zwykła komórka wypełniona tekstem czarnym.
Chciałbym napisać formułę, zliczającą mi komórki z punktów 1-4, tylko nie wiem jak się za to zabrać. Wiem, że można to jakoś vba ogarnąć, ale póki co to dla mnie czarna magia, więc wolałbym ograniczyć się tylko do excela.
Właściwie największym dla mnie problemem jest podanie kryterium jakim ma być kolor tła, albo przekreslenie tekstu, nie wiem jak to zapisać. Poratujecie poradą?
Kolor można łatwo makrem.
Inne formatowanie (przekreślenie) wymaga lekkiej zmiany w makrze, żeby odczytywać te inne formatowania i je zliczać.
Już parę razy wrzucałem na taga:
https://www.wykop.pl/wpis/21080791/mirki-da-sie-w-excelu-zliczyc-komorki-zaleznie-od-/
@Irranus: To co, zaczynamy znajomosc od poczatku? Bez spiny, idziesz w dobrym kierunku. Co jest tekstem, a co nie i co jest kolorowane i dlaczego nie, a takze warunki, najtrudniejsze bedzie opisanie Twoich oczekiwan w prostym jezyku w odniesieniu do calosci zadania do ogarniecia.
Nie zalamuj sie, wszystkie 4 punkty z pierwszego postu sa wazne i nie jest to 'technika rakietowa' do ogarniecia nawet