Wpis z mikrobloga

Nieprawidłowo obciążony zasiłek rehabilitacyjny(komornik, niby alimenty)

Cześć wykopki. Ze względu na stan zdrowia obecnie pobieram świadczenie rehabilitacyjne. 21.12.20 odebrałem ze skrzynki pocztowej pismo z ZUS, poinformowano mnie w nim, że dnia 08.12.20 ZUS przelał kwotę 1242.60 złotych do komornika, a mnie tego samego dnia 476.40 zł. Komornika mam za kredyty, czyli można mi pobrać 25%.Spłacam go powoli, ale spłacam. Z w.w kwoty jasno wynika, że coś tu nie tak. Dnia 22.12.20 przyszedł kolejny przelew z ZUS na kwotę 590 złotych. Nie kryjąc swojej frustracji w końcu zadzwoniłem do ZUS, tam się dowiedziałem, że zostałem nie słusznie wpisany do systemu jako dłużnik alimentacyjny, co oczywiście jest kompletną bzdurą (nie mam potomstwa). Pomyślałem, że usłyszę słowo przepraszam i, że następnego dnia wykonają przelew wyrównujący, wiadomo święta itp. Niestety zostałem poinformowany, że dnia 26 stycznia zostanie wykonany przelew na moje konto : zasiłek + wyrównanie - 25% komornik. Dnia 15.01.2021 osobiście udałem się do właściwego dla mnie ZUS ( I oddział ZUS, Zamenhofa 2, Łódź), tam poinformowano mnie, że nie będzie żadnego wyrównania, a jedynie poprawnie wypłacony zasiłek z którego zostaną mi potrącone 25 % dla komornika, oraz 17 % podatków. Jeżeli zawinił urzędnik, który wprowadzał dane do systemu i niesłusznie wpisał mnie jako dłużnika alimentacyjnego to z jakiej racji ja mam ponosić tego konsekwencje?. Niech ZUS kopie się teraz z komornikiem. Gdyby nie wsparcie bliskich to byłoby mi ciężko z bieżącymi opłatami a o jedzeniu nie wspomnę. Co o tym sądzicie?

#finanse #komornik #pieniadze #depresja #zus #dlugi #pomocy
DrumnBassArena - Nieprawidłowo obciążony zasiłek rehabilitacyjny(komornik, niby alime...

źródło: comment_1610833342FbesmbeVskbTdt3eZk8bnr.jpg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
@DrumnBassArena: Komornik najmniej winny, tym bardziej on nie ma jak oddać pieniędzy ZUS-owi, bo już dawno przekazał je wierzycielowi (ma na to 4 dni robocze od momentu zaksięgowania potrącenia).
  • Odpowiedz
@DrumnBassArena: I całe szczęście. Licz się z faktem, że jak masz zajęty rachunek bankowy to po przekroczeniu w danym miesiącu 2100 zł wszystko powyżej bank z automatu potrąci komornikowi.
  • Odpowiedz
@Smartek Tak wiem o tym, dzięki za info. Problem z ZUS jest taki, że zapomniałem zażądać na piśmie tego co zostało telefonicznie ustalone. Teraz czekam do wtorku 26.01 i zobaczę czy się wywiążą z umowy. Zadziwiające jest jak te miłe panie z ZUS mnie informowały : Wie pan, może i błąd, ale zadłużenie u pana spadnie; Wie pan mniej panu zostanie do spłaty. #!$%@?, to nie jest twoja sprawa. Noga mi
  • Odpowiedz