Wpis z mikrobloga

@krabat: zgodnie z prawem data wystawienia faktury to dzień zakończenia realizacji usługi lub sprzedaży towaru. Najczęściej dzień wysyłki. Nikt ci nie wystawi wcześniej bo to też determinuje moment kiedy US należy się od nich VAT.
A co jak karty nie będzie tak jak Asusa TUF nie OC którego Proshop zdjął z oferty i kolejkę rozpędził na 4 wiatry bo był produkowany tylko na premierę Ampere? Podatkowo to dla sklepu byłoby
  • Odpowiedz
@keton22: Domyślam się, że jest jak mówisz. Niby nikt nie będzie sprzedawał towaru, którego nie ma, ale zdarzało mi się, że dostawałem faktury, tydzień, czy dwa przed dostarczeniem sprzętu. Zresztą na tagu morele Mireczek ostatnio pisał, że karty jeszcze nie dostał, a pod koniec roku wysłali mu fakturę.
  • Odpowiedz
@krabat: proformę to max. W ramach gestu handlowego spotykałem się czasem z tym że wystawiali jak ich kontrahent wystawił im i towar zaczął do nich jechać ale to max. Zwłaszcza na koniec roku gdzie każde takie otwarte opłacone zamówienie nabija ci remanent który trzeba wpłacić do US i zwrot dopiero po minimum miesiącu/kwartale jak się kto rozlicza.
  • Odpowiedz
@krabat: Ja wymusiłem na xkomie fakturę zaliczkową na komputer, który złożyłem z rtxem i opłaciłem od razu. Konsultanci nie byli chętni/nie umieli tego robić, ale koniec końców puścili to do góry, która słusznie zauważyła, że to ich obowiązek.
  • Odpowiedz
zgodnie z prawem data wystawienia faktury to dzień zakończenia realizacji usługi lub sprzedaży towaru. Najczęściej dzień wysyłki. Nikt ci nie wystawi wcześniej bo to też determinuje moment kiedy US należy się od nich VAT.

A co jak karty nie będzie tak jak Asusa TUF nie OC którego Proshop zdjął z oferty i kolejkę rozpędził na 4 wiatry bo był produkowany tylko na premierę Ampere? Podatkowo to dla sklepu byłoby s---------o.

@keton22
  • Odpowiedz
zgodnie z prawem data wystawienia faktury to dzień zakończenia realizacji usługi lub sprzedaży towaru. Najczęściej dzień wysyłki. Nikt ci nie wystawi wcześniej bo to też determinuje moment kiedy US należy się od nich VAT.

@keton22: Gdzie takie bajki pisza? No i kto Ci je czyta?
  • Odpowiedz
@Stingeree: gdzie tu nieprawda? - wystawiam fakturę na dany dzień i niezależnie czy mi zapłacą ją czy nie muszę odprowadzić od niej podatek. Nikogo nie obchodzi czy w ogóle mi zapłacą, niestety przerabiałem to już.
  • Odpowiedz
@keton22: Pokaz mi to prawo zgodnie z ktorym "data wystawienia faktury to dzień zakończenia realizacji usługi lub sprzedaży towaru, Najczęściej dzień wysyłki."

Ponadto "Nikt ci nie wystawi wcześniej bo to też determinuje moment kiedy US należy się od nich VAT" WTF????

Mieszasz tyle rzeczy w jednej wypowiedzi ze Cie moge punktowac w nieskonczonosc.
  • Odpowiedz
@krabat: "Zgodnie z art. 19a ust. 8 ustawy o podatku od towarów i usług obowiązek podatkowy powstaje z chwilą otrzymania całości lub części zapłaty - zaliczki w odniesieniu do otrzymanej kwoty. W sytuacji gdy klient jest osobą prowadzącą działalność gospodarczą, wpłaconą zaliczkę należy udokumentować fakturą zaliczkową."
  • Odpowiedz
@jazzluke: Sztywniutko. Dzięki. Myślimy, czy nie kupić czegoś innego niż ta cholerna przepłacona karta, ale jeśli pójdziemy tą drogą, to przyda mi się ten argument w dyskusji ze sklepem.
  • Odpowiedz