Wpis z mikrobloga

problem:

$result: array(1) { ["$post"]=> NULL }

=============================

reszta wyników:

`$pre result['${$this->arg2}']: = array(1) { ["$post"]=> object(mysqliresult)#4 (5) { ["currentfield"]=> int(0) ["fieldcount"]=> int(4) ["lengths"]=> NULL ["num_rows"]=> int(0) ["type"]=> int(0) } }

$pre result = array(1) { ["$post"]=> object(mysqli_result)#4 (5) { ["current_field"]=> int(0) ["field_count"]=> int(4) ["lengths"]=> NULL ["num_rows"]=> int(0) ["type"]=> int(0) } }

===========================

kod wygląda tak:

$pre_result[${$this->arg2}] = $stmt->get_result();
$result[${$this->arg2}] = $pre_result[${$this->arg2}]->fetch_assoc();`

Sorry, że drugi raz na mikroblogu, ale za pierwszym zapomniałem o tagach ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#programowanie #programista #informatyka #php
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AlvarezCasarez: jeszcze byś zobaczył, że by ten "gównokod" znalazł swoje zastosowanie w automatyzacji i większego "rozgarnięcia" i to akurat niezłe :) a i ty mi dopowiedziałeś, to ja ci dopowiem, że masz gównowzrok, bo tam nie ma apostrofu - jakby był, to by to nie miało sensu ;)
  • Odpowiedz
@kam1ll: do niczego cię nie zaganiam, i zdaję sobie sprawę, że dopiero zaczynasz... wyjaśniłem ci tylko dlaczego kolega wyżej tak zareagował widząc co ulepiłeś

bo p--------z i mnie to w-----a

tak to już bywa z prawdą, czasami bywa bolesna ;)
  • Odpowiedz
@AlvarezCasarez: mnie nic nie boli, tylko denerwuje mnie jak ktoś gada takie coś, co ja mam niby napisać jak zaczynam dopiero? zamysł jest dobry, tylko muszę to dobrze przemyśleć przede wszystkim, czy używać tych arrayow
  • Odpowiedz
dopiero zaczynam a wy mnie już zaczynacie zaganiać do jakichś frameworków

@kam1ll: i bardzo dobrze że próbują, php to taki język że bez frameworka albo paru lat doświadczenia nic normalnego nie zrobisz. Chcesz opanować składnię albo ogólne "pisanie skryptów" to sobie porób zadanka na codewars, chcesz robić strony to bierz się za symfony. Najpierw ogarnij sam język, potem "big picture", detale typu "jak działa orm" zostaw sobie na koniec.

No
  • Odpowiedz
Ja to w ogóle nie wiem jakim trzeba być chorym masochistą żeby w 2021 zaczynać przygodę z PHP kiedy już ludzie setki lepszych rozwiązań dostarczyli żeby tylko nie trzeba było się z tym dziadostwem użerać XD

Z moich własnych obserwacji patrząc po znajomych to wydaje mi się że IT ma to do siebie że praktycznie zawsze chcesz być tam gdzie rzeczy się nadal rozwijają bo przy odrobinie oportunizmu można wylądować w takim
  • Odpowiedz
@Korona12:

Zależy, jeśli moim celem byłyby dobre zarobki asap to od razu bym szedł w Javascript i Reacta albo coś zbliżonego, w samym pythonie nie ma dużo pracy dla programistów per se, więcej jest dla matematyków, haksiorów, ludzi z już jakimś wyrobionym skillsetem którzy pythona mają tylko jako sidekick.

Natomiast jeśli chciałbym robić coś konkretnego to już zależy od optymalnej ścieżki, ale jeśli to by uwzględniało jakieś mniej human-friendly języki
  • Odpowiedz