Wpis z mikrobloga

Czy jest możliwe, że dostawca internetu blokuje dostęp do IPTV? Wykupiłem rodzicom iptv z strims.tv + apke Smart IPTV. Przez pół roku wszystko normalnie działało, a nagle od kilku dni cały czas kanały się buforują.
Z internetem wszystko dobrze, bo to lokalny światłowód (ping 8 ms do onet.pl, nie gubi pakietów) który w ofercie ma swoje iptv z jakimś dekoderem. Pisałem do supportu strims.tv to u nich niby wszystko dobrze. Dodam, że u siebie tez mam iptv z strimstv i u mnie wszystko śmiga jak nalezy, ale mam innego dostawce internetu.

Resetowałem tv do fabrycznych ustawień, wgrywałem listę od nowa i d--a.

#iptv #strims #siptv
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Calvex: po kolei. Nie do końca musi być to wina isp. Platformy iptv tego typu nie są z reguły do końca legalne i nie do końca ich support ogarnia jak działa internet. Najprawdopodobniej rozbija się to albo o routing, albo o jakiś ban na określoną pulę adresów IP.
I tak, strona iptv może się ładować, bo siedzi na innych zasobach, niż content tv.
Spróbuj wysepic na jeden dzień publiczny adres
  • Odpowiedz
@Calvex: zobacz na telefonie. Jak działa lista to znaczy ze cos nie tak z twoim dostawcą internetu lub Moze masz porty poblokowane na routerze? Zrestartuj router i napisz do obslugi klienta. W polsce nie slyszalem zeby ktos blokowoal w uk to powszechna praktyka. Jak masz internet od jakiegos prywatnego dostawcy co rowniez udostepnia iptv bo juz slyszalem ze sa tacy to mozliwe ze ci cos blokuje bo ch e zebys
  • Odpowiedz
  • 2
@hejtutajkamil: g---o prawda. @pawelas87: nikt przy zdrowych zmysłach nie blokuje -jednej-nic-nie-znaczacej-uslugi-. W ogóle samo poruszanie się w zakresie jakichkolwiek blokad nakładanych przez isp jest owiane legendami. Nikt nie filtruje ruchu pod kątem odwiedzanych stron, nikt nie zagląda w to, co się znajduje w pakietach. Nie ma takiej mocy obliczeniowej, poza superkomputerami. Jedyne o co można się rozwalić, to routing (w zakresie ruchu miedzyoperatorskim) albo blokada jakiś portów (po
  • Odpowiedz
Co innego gdybyś był wysyłającym obraz, wtedy mógłbyś bardzo obciążyć sieć i miałbyś non stop obciążone łączę, wtedy operator może coś blokować, ale przy normalnym korzystaniu na pewno nikt ci nic nie blokuje
  • Odpowiedz
@pawelas87: w uk tez nie blokują? W routerach masz wiele opcji, moze ktos cos mieszal i dodal wyjatek. U mnie jest np. Opcja 18+ i nie chcialy mi wchodzic rozne strony, w------m sie bo mi strony z meczami nie wchodzily i mowie do isp zeby nie leciał w ch. Bo na vpn wszystko smiga a on ze blokada u nich jest wylaczona dla p---o stron. Pozniej patrze a u mnie
  • Odpowiedz
@johnmorra No zablokowali dostęp do stron ze streami, ale co to ma do wątku? Oni blokują cały ruch od nadawcy nielegalnych treści., a nie konkretnemu użytkownikowi internetu
  • Odpowiedz
  • 0
@hejtutajkamil: nie wiem dlaczego, ale potencjalna celowa blokada jest jedną z miliona opcji. Być może operator zmienial routing i nie otrzymuje adresów IP związanych z zasobami iptv. Być może dostawca iptv zbanował adres (lub pulę) adresów IP bo a)było za dużo zapytań (podejrzenie ddos) b) ktoś bawił się w domorosłego hakera c) usługodawca iptv to dzban i nie umie w internety.
Dogadaj się z operatorem, dział techniczny pomaga w takich
  • Odpowiedz
@pawelas87: op napisal ze lista dziala mu na swoim internecie. Nie dziala mu na internecie rodzicow. Nie wydaje mi sie ze to ktos duzy jak upc tylko jakis gowno lokalny dostawca ktory ma pewnie w ofercie telefon internet i telewizje u siebie. Jak jego rodzice maja problem to pewnie nie sa sami tylko cały blok.
  • Odpowiedz