Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
#prawopracy #prawo #praca
Przyszedł czas rozstać się z Januszexenm i mam pytanie do kogoś kto ogarnia prawo pracy.
Moja szefowa ma zarejestrowaną firmę XYZ, w której podstawowa działalnością jest transport samochodowy po Polsce. W ramach tej samej firmy świadczyła usługę podwykonawstwa transportu artykułów spożywczych dla innej firmy. Zatrudniając się przyjmowałem pracę właśnie w transporcie spożywki.
W związku z kvrwidem i brakiem zleceń, zrezygnowała z transportu żywności.
Jestem już z nią dogadany, że kończę pracę od dnia 31 grudnia.
Pytanie, jakiej formy rozwiązania mogę się domagać? Za porozumieniem stron, czy z winy pracodawcy?
Nie miałbym problemu ze znalezieniem odpowiedzi, gdyby nie to, że na umowie o pracę, nie ma wzmianki, że zostałem zatrudniony do konkretnej pracy, a stanowisko jest określone jako "kierowca na terenie kraju". Reszta była tylko dogadana.
Dodatkowo mam zaległy urlop z tego roku. Czy należy mi się wyrównanie za niewykorzystany urlop wypoczynkowy?
  • 5
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@stassma czyli w grę wchodzi tylko porozumienie stron z zaznaczeniem, że pracodawca wyrównał zobowiązanie z tytułu należnego urlopu w kwocie x stawek dziennych i wtedy rozwiązywanie wchodzi w życie od dnia następnego? Dobrze rozumiem?
  • Odpowiedz