Wpis z mikrobloga

Jestem w trakcie robienia suszonego schabu. Przepisów mnóstwo na internecie (w skrócie: obtoczyć na 24h w cukrze, potem obtoczyć na 24h w soli i do pończochy/siatki wędliniarskiej). Teraz wędlina się suszy, ale mam pytanie, na które nigdzie nie mogłem znaleźć odpowiedzi - skoro wieprzowego mięsa surowego się nie je, to dlaczego bezpiecznie jeść takie mięso suszone (nie było w peklosoli - tak robi zarówno pan z kanału Praktyka u Praktyka jak i mnóstwo różnych stron/książek z przepisami).
Nie naraża się na spożycie jadu kiełbasianego?

#bojowkawedliniarska #wedlinydomowe wołam jeszcze #wedzenie bo może ktoś się bawił też w suszenie :)
depeszowiec - Jestem w trakcie robienia suszonego schabu. Przepisów mnóstwo na intern...

źródło: comment_1609149559csV8zJwxGx60A4nDq80Oqc.jpg

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
@depeszowiec: jad kiełbasiany powstaje w środowisku beztlenowym - czyli np konserwach. Jak suszysz schab masz stały dopływ tlenu. "surowość" nie ma tu nic do rzeczy
  • Odpowiedz