Mirki mam dylemat co do ogrzewania. Kupuję dom w stanie deweloperskim, powierzchnia użytkowa bez garażu i kotłowni 100 m2 parter + 40 m2 poddasza, ogrzewanie 50/50 podłogówka i grzejniki (instalacja wyprowadzona, grzejników nie ma jeszcze). Ocieplony: ściany 15 cm, płyta pod parterem 10 cm XPS, dach będę ocieplał pianą 25cm (poddasze jest niskie i szkoda mi wysokości na 30-40 cm wełny). Gaz jest już w kotłowni, wystarczy podpisać umowę z gazownią. Pracuje w firmie gdzie koszt pompy ciepła (np Panasonic T-cap 9kW) wyniesie mnie podobne pieniądze jak dobry piec gazowy (viessmann 200-w 13 kW). Sercem wybrałbym pompę, ale obawiam się silnych wzrostów cen prądu i sposobu rozliczania sprzedaży energii z fotowoltaiki, którą planuję w przyszłości. Co byście wybrali? Dzięki za sugestie.
@Lukpat: ale piec na gaz to tanioszka, dodatkowo nie masz problemu z kaloryferami. Z pompą masz dużo obaw (niekoniecznie zasadnych ale są): - niska temperatura cwu (wystarczająca, ale nie zagotujesz wody) - niskie COP na kaloryferach, komplikacje z buforami, róznymi temperaturami, obiegami itp - grzałka przy mrozie
Sam mam pompe ale w Twojej sytuacji najlepssy wybór to gaz, ma jedynie
@Lukpat 30-40cm wełny ??? Jeżeli ocieplasz 25cm pianki to równie dobrze możesz ocieplić 20-25 cm wełny. Jak patrzysz na tego Viessmann to popatrz sobie na Ariston Genus One. Jest połowę tańszy. A pompa w Viessmanie pompuje na 1.5-1.7m. Jedynie że Viessmann ma moc minimalna 1.9 a ten Ariston 2.3 pzdr
@jajcek: Wyszedłem z założenia, że przy takiej grubości, szczelniejsze, dokładniejsze wypełnienie szczelin między krokwiami itp. uzyskam dzięki pianie. Będę musiał zrobić wylewkę i tynki/gładzie na poddaszu w lutym/marcu i niektórzy mówią, że wełna chłonie parującą wilgoć... nie wiem jak się do tego odnieść bo nie jestem fachowcem, ale pod tym względem bezpieczniejsza wydaje mi się piana - mogę się mylić.
@Lukpat Tak, ocieplenie dachu robisz po tynkach i wylewkach bo inaczej wilgoć ją po prostu zepsuje. Ale to samo zrobi z pianką. Ja sam na początku miałem robić pianką. Ale koszt u mnie to 7800 (25cm)gdzie wełna o takim samym współczynniku(0.038) kosztowała by 3000. I ..... Dlatego wziąłem wełnę 0.032 i kładę w dwu warstwach 2x15 i wyszło mnie 6k (chociaż mogłem w sumie 15+10) Całkowicie wyeliminowałem nieszczelności i mostki termiczne
@jajcek: Dzięki za radę, wiec pozostaje robić mokre roboty i wynająć osuszacze, żeby szybciej poszło. Czy wg Ciebie jest istotne zagrożenie, że w wełnie zamieszkają kuny lub inne zwierzątka, dom 25 metrów od lasu ;) Czy jest sens wygrzewać delikatnie parter przed ociepleniem dachu skoro jest otwarta klatka schodowa (w znacznej części parteru jest podłogówka)? Plan miałem taki żeby ocieplić poddasze i zacząć wygrzewać kontynuując dalsze prace wykończeniowe.
@Lukpat: jak na Twoim miejscu bym zamontował solary + zuzywal wypordukowaną nadwyżkę przez klimatyzator z funkcją grzania. A podłogówkę i kaloryfery grzal Gazem. Dodałbym jeszcze jakiś pakiet 2-3kWh akumulatorów bo jestem redundanycjnym i offgridowym freakiem ( ͡º͜ʖ͡º) Ewentualnie nadwyżkę energii z paneli, "paliłbym" grzałką elektryczną w zbiorczym od podłogówkę.
Mirki mam dylemat co do ogrzewania. Kupuję dom w stanie deweloperskim, powierzchnia użytkowa bez garażu i kotłowni 100 m2 parter + 40 m2 poddasza, ogrzewanie 50/50 podłogówka i grzejniki (instalacja wyprowadzona, grzejników nie ma jeszcze). Ocieplony: ściany 15 cm, płyta pod parterem 10 cm XPS, dach będę ocieplał pianą 25cm (poddasze jest niskie i szkoda mi wysokości na 30-40 cm wełny).
Gaz jest już w kotłowni, wystarczy podpisać umowę z gazownią. Pracuje w firmie gdzie koszt pompy ciepła (np Panasonic T-cap 9kW) wyniesie mnie podobne pieniądze jak dobry piec gazowy (viessmann 200-w 13 kW).
Sercem wybrałbym pompę, ale obawiam się silnych wzrostów cen prądu i sposobu rozliczania sprzedaży energii z fotowoltaiki, którą planuję w przyszłości. Co byście wybrali? Dzięki za sugestie.
- niska temperatura cwu (wystarczająca, ale nie zagotujesz wody)
- niskie COP na kaloryferach, komplikacje z buforami, róznymi temperaturami, obiegami itp
- grzałka przy mrozie
Sam mam pompe ale w Twojej sytuacji najlepssy wybór to gaz, ma jedynie
Czy jest sens wygrzewać delikatnie parter przed ociepleniem dachu skoro jest otwarta klatka schodowa (w znacznej części parteru jest podłogówka)?
Plan miałem taki żeby ocieplić poddasze i zacząć wygrzewać kontynuując dalsze prace wykończeniowe.
Ewentualnie nadwyżkę energii z paneli, "paliłbym" grzałką elektryczną w zbiorczym od podłogówkę.