Wpis z mikrobloga

@Rocky_Zuma_Skye 200g mąki najlepiej 00(ze zwykłej mąki też wychodzi dobra) do tego szczypta cukru, 20 ml oliwy z oliwek, pół opakowania suchych drożdży, posolić porządnie i dodać 112,5 ml ciepłej wody (ale nie jakiejś mocno gorącej,mbpo prostu żeby było czuć ciepło na palcu) - wymieszac wolnoobrotowym mikserem albo ręcznie i odstawic na 30-40 min pod przykryciem do wyrośnięcia... Wychodzi typowa pizza włoska
@jacobcn piec w maksymalnie rozgrzanym piekarniku 240-250 stopni aż miejscami będzie czarna (w pojedynczych miejscach - wtedy wychodzi najlepsza).. i jeszcze sos do pizzy jest ważny - łyżka oliwy z oliwek na patelnię, podsmażyć rozdrobniony czosnek i wlać pół opakowania passaty- zagotować i podgrzewać około na małym ogniu później przez 20-30 minut- tak aż się mocno zredukuje .. dodać pieprz do smaku, można trochę posolić
@jacobcn ser mozzarella (w kulce, w zalewie) najlepiej na dół, lub na dół i na górę - bo jak dasz tylko z to góry potem mocno wysycha ten ser.. oregano dodajesz na sam koniec na górę bo inaczej całe zioła się spala i zepsuje to smak.. do pizzy polecam zrobić oliwę z oliwek z rozdrobnionym czosnkiem i tym sobie polać po górze (nie trzeba keczupu)