Wpis z mikrobloga

Kawa : Etiopia Chelchele Gedeb - HAYB
Mielenie : Xeoleo 45 17klik
Metoda : Drip - filtry białe
Profil smaku : Wanilia, karmel, jagodowe żelki

W zapachu świetna waniliowo-karmelowa, po prostu super. Niestety po zmieleniu i zalaniu jest słabiej, kakao i orzechy.

W smaku jagodowo-orzechowa, dość kwaskowa, lekko ściąga język, goryczka średnia.

Nie jest to mój smak, jakby pozostało to co było czuć przed mieleniem, to byłby faworyt.

Możliwe że coś spartoliłem?

#kawa #drippler
  • 5
@wacek_1984: Etiopie raczej idą w takie kwaskowe smaki, jak goryczka jest nieprzyjemna to spróbuj zmielić troszkę grubiej, albo zalej szybciej. Etiopie i Kenie to chyba ogólnie najbardziej wymagające kawy do parzenia. Zawsze przy nich muszę coś zmienic z parzeniem.
@wacek_1984: Jeżeli to tylko 2 tygodnie to może kawa jeszcze się nie ułożyła. Czasami świeża kawa zyskuje przy dłuższej o +\- 10s preinfuzji przez odgazowanie C02 itp. Jeżeli to zestaw testowy hayb to chyba tylko cupping i zakupy większych o ile pasują :p