Wpis z mikrobloga

Hej, muszę sobie kupić nowy pc do pracy, prawdopodobnie będzie to 5600x + 3070, maksymalnie mogę poczekać do końca stycznia. Widzę, ze dostępność to żart. Nawet jeśli zamówię dziś to dostanę pewnie dopiero w styczniu. Nic nowego (chyba?) już nie wyjdzie do tego czasu.

Stąd, doradzi ktoś, czy warto czekać ten miesiąc? Są jakieś perspektywy na spadek cen/zwiększenie dostępności? Czy nie ma co, do ugrania będzie maks kilka procent na całości (~6k)? Czy to wróżenie z fusów i zwykła loteria ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#pc
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cecyl: trochę nieprecyzjnie się wyraziłem, do pracy zawodowej na razie całkiem wystarcza mi sprzęt firmowy. Natomiast zależy mi na poszerzeniu skilla z AI, ML - tego też trochę potrzebuję w ramach studiów oraz do pracy, ale już magisterskiej. Przez covid nie ma za bardzo jak dostać się na uczelnię, niby coś tam można zdalnie, ale nadal to mnóstwo problemów.

A odpowiadając bardziej szczegółowo, systemy wizyjne i rl, trochę nlp, a
  • Odpowiedz
@poloq: a to ciekawa praca. Zastanów się czy nie lepszy będzie jakiś starszy rtx. 30XX mają prawie połowę mniej rdzeni Tensor od 20XX. Mogą być przydatne przy ML
  • Odpowiedz
@cecyl: robiłem do tej pory minimalny research i bazowałem też na opiniach znajomych. Z tego co słyszałem faktycznie jest ich mniej, ale są dużo szybsze. Chociaż na pewno się zastanowię i poszukam jakiś sensowych benchmarków, dzięki za info.

@Anonek1337: właśnie, choć podobno inne sklepy czasem mają dropy, o ile można to tak nazwać. Na przykład na morelach jakiś czas temu można było dostać chyba wersję od Ventus. No
  • Odpowiedz