Hej, muszę sobie kupić nowy pc do pracy, prawdopodobnie będzie to 5600x + 3070, maksymalnie mogę poczekać do końca stycznia. Widzę, ze dostępność to żart. Nawet jeśli zamówię dziś to dostanę pewnie dopiero w styczniu. Nic nowego (chyba?) już nie wyjdzie do tego czasu.
Stąd, doradzi ktoś, czy warto czekać ten miesiąc? Są jakieś perspektywy na spadek cen/zwiększenie dostępności? Czy nie ma co, do ugrania będzie maks kilka procent na całości (~6k)? Czy to wróżenie z fusów i zwykła loteria ( ͡°͜ʖ͡°)
@cecyl: trochę nieprecyzjnie się wyraziłem, do pracy zawodowej na razie całkiem wystarcza mi sprzęt firmowy. Natomiast zależy mi na poszerzeniu skilla z AI, ML - tego też trochę potrzebuję w ramach studiów oraz do pracy, ale już magisterskiej. Przez covid nie ma za bardzo jak dostać się na uczelnię, niby coś tam można zdalnie, ale nadal to mnóstwo problemów.
A odpowiadając bardziej szczegółowo, systemy wizyjne i rl, trochę nlp, a
@poloq: a to ciekawa praca. Zastanów się czy nie lepszy będzie jakiś starszy rtx. 30XX mają prawie połowę mniej rdzeni Tensor od 20XX. Mogą być przydatne przy ML
@cecyl: robiłem do tej pory minimalny research i bazowałem też na opiniach znajomych. Z tego co słyszałem faktycznie jest ich mniej, ale są dużo szybsze. Chociaż na pewno się zastanowię i poszukam jakiś sensowych benchmarków, dzięki za info.
@Anonek1337: właśnie, choć podobno inne sklepy czasem mają dropy, o ile można to tak nazwać. Na przykład na morelach jakiś czas temu można było dostać chyba wersję od Ventus. No
Stąd, doradzi ktoś, czy warto czekać ten miesiąc? Są jakieś perspektywy na spadek cen/zwiększenie dostępności? Czy nie ma co, do ugrania będzie maks kilka procent na całości (~6k)? Czy to wróżenie z fusów i zwykła loteria ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#pc
A odpowiadając bardziej szczegółowo, systemy wizyjne i rl, trochę nlp, a
@Anonek1337: właśnie, choć podobno inne sklepy czasem mają dropy, o ile można to tak nazwać. Na przykład na morelach jakiś czas temu można było dostać chyba wersję od Ventus. No