#koronawirus #covid19 #pytaniedoeksperta #pytanie Jeśli przeszedłem na przełomie października/listopada przechodziłem łagodnie covida, miałem najbardziej charakterystyczne objawy i domownika w szpitalu, to czy mogę jakoś uzyskać jakoś status ozdrowieńca jeśli wtedy nie zrobiłem sobie testu i przesiedziałem w domu? Chciałbym oddać osocze i uniknąć szczepienia jeśli nie potrzebuje.
@crazykokos: Właśnie ostatnio słyszałem w podcascie "science vs" że są badania (na razie preprint) które potwierdzają ze IgG utrzymują się nawet 6 miesięcy po infekcji. A do tego pozostają również inne mechanizmy immunologiczne.
@vateras131: Wg rzadu 3 miesiące. Nawet jeśli 6, to i tak trzeba zaszczepić się 2x bo wtedy dopiero przeciwciała utrzymają się bardzo długo. Tak czy siak, zalecane jest byś się zaszczepił. Inaczej nie będziesz mógł chodzić bez maseczki itd
Jeśli przeszedłem na przełomie października/listopada przechodziłem łagodnie covida, miałem najbardziej charakterystyczne objawy i domownika w szpitalu, to czy mogę jakoś uzyskać jakoś status ozdrowieńca jeśli wtedy nie zrobiłem sobie testu i przesiedziałem w domu?
Chciałbym oddać osocze i uniknąć szczepienia jeśli nie potrzebuje.
Właśnie ostatnio słyszałem w podcascie "science vs" że są badania (na razie preprint) które potwierdzają ze IgG utrzymują się nawet 6 miesięcy po infekcji. A do tego pozostają również inne mechanizmy immunologiczne.
@crazykokos
Ja nie mam zamiaru się szczepić, odkąd covid wybuchł nie byłem chory, nawet przeziębiony xd