przepis przygotowany przez mężczyznę: wszystko dokładnie opisane, każda ilość co do mg, nawet ile ml oleju wlać na patelnię do smażenia przepis przygotowany przez k*bietę: no tutaj trochę tego, trochę tamtego, gotować aż będzie dobre, jeszcze trochę tego i szczypta tego
@slodziak ja jak coś czasami piekę to daje dokładnie jak w przepisie, ale jak gotuję to na oko, przecież każdy produkt nie jest taki sam, a tym bardziej w innych krajach.
@slodziak: bo kobiety mają doświadczenie w kuchni, a faceci wiedzą że dają przepis dla innych mężczyzn, którzy równie dobrze mogli wcześniej co najwyżej ugotować jajko i mają zerowe pojęcie w temacie
@slodziak: ziomo nie wiem na ile podzial na plcie ma tutaj znaczenie, ale im ktos gorzej gotuje tym dokladniejszego przepisu potrzebuje. Jak duzo gotujesz i masz doswiadczenie to nie sa ci potrzebne wartosci co do grama ile oleju wlac na patelnie xD
@szubiduba już kilka lat gotuję a strasznie mnie #!$%@? mierzenie wszystkiego na miski, łyżki szczypty i inne gówna. Chciałbym zachować dobre proporcje wszystkiego, tym bardziej, jeżeli nie mogę próbować potrawy w trakcie robienia pod ciśnieniem albo mam jeden strzał na dzień przy wolnowarze.
@slodziak: Jak gotujesz dłużej i od lat korzystasz z miar typu 'na oko' czy 'do smaku' to nie przełożysz tego tak łatwo na przepis z dokładnymi wartościami ;) Przykładowo ja często na spotkania ze znajomymi przygotowuję przekąskę z ciasta francuskiego, wędliny i przypraw. W pierwotnym przepisie miałem dokładnie napisane ile jakich przypraw zmieszać aby wyszły odpowiednie proporcje i odpowiednia ilość. Fajnie. Ale jako że od dawna to robię to już
@nivixi: przecież to co napisałeś nie ma żadnego sensu. różnice wynikają z tego że mężczyźni do wszystkiego podchodzą praktycznie a kobiety intuicyjnie. co tu mają do tego umiejętności? przecież ktoś kto gotuje całe życie równie dobrze może zrobić przepis który wszystko podaje co do miligrama
no tutaj trochę tego, trochę tamtego, @slodziak: wczoraj szukałem przepis na paszteciki bo nie wiedziałem na jaką temp. ustawić piekarnik, trafiłem na jakiegoś bloga kulinarnego a tam: piec w nagrzanym piekarniku XD blok oczywiście jakiejś różowej
@slodziak: Wszystko zależy. Czasami po prostu trzeba próbować, bo ze względu na różnice w jakości i składzie produktów, stałe wartości nie zawsze dadzą dobry efekt. Bez próbowania się po prostu nie będzie dało. Z pieprzem czy chilli to szczególnie problem, bo każdy ma zupełnie inną tolerancję na ostre. Przy gotowaniu np. makaronu teraz już nigdy nie patrzę na czas z opakowania - zawsze jedynie próbuję, i wychodzi zawsze idealnie.
@slodziak: Nie, roznice wynikaja z tego, ze gotowanie to nie jest precyzyjna dziedzina naukowa (w przeciwienstwie do na przyklad pieczenia), a kucharz gotuje tak jak jemu smakuje. Ktos woli dodac wiecej przyprawy - a inny mniej. Dlatego w przepisach uzywa sie takich pojec "na oko". Zreszta napisales wczesniej, ze nie gotujesz dobrze - to skad taka ekspertyza w temacie?
wszystko dokładnie opisane, każda ilość co do mg, nawet ile ml oleju wlać na patelnię do smażenia
przepis przygotowany przez k*bietę:
no tutaj trochę tego, trochę tamtego, gotować aż będzie dobre, jeszcze trochę tego i szczypta tego
to wiele mówi o naszym społeczeństwie
Przykładowo ja często na spotkania ze znajomymi przygotowuję przekąskę z ciasta francuskiego, wędliny i przypraw. W pierwotnym przepisie miałem dokładnie napisane ile jakich przypraw zmieszać aby wyszły odpowiednie proporcje i odpowiednia ilość. Fajnie. Ale jako że od dawna to robię to już
Czasami